'Iedereen wil natuurlijk schoon water'

Regio - Ook op de verkiezingslijsten van het waterschap staan kandidaten uit de gemeente Coevorden. Een aantal van hen was zaterdag op de politieke markt bij de waterzuivering.

Zo is Peter Rijtema uit Wachtum lijsttrekker voor de VVD en staan Jan Nicolai uit Coevorden en Anne Boot uit Dalen op respectievelijk de tweede en dertiende plek voor Water Natuurlijk. Marja Irrgang-Borsboom uit Schoonoord staat op de zesde plek van de Waterschapspartij. Ook het CDA heeft een kandidaat: Ruud Wilting uit Erm.

Groene stem

„Iedereen wil natuurlijk veilig en schoon water”, aldus Jan Nicolai. „Vroeger waren er vooral belangenorganisaties actief, maar later kwam de politiek erbij. Maar of het nu om christelijk of democratisch water gaat, we moeten allemaal samenwerken om tot goede oplossingen te komen. Wel hebben wij een groene stem in het waterschap. Partijen als PvdA, D66 en GroenLinks doen niet mee met deze verkiezingen, maar scharen zich achter ons.” Anne Boot vult aan: „Onze kernwaarden zijn groen, gezamenlijk, gezond en genieten.” Dat de belangstelling voor de verkiezingen van waterschap vaak wat minder is, verklaart Jan Nicolai: ”Hier is alles goed geregeld, mensen ervaren geen overlast. Toch is het waterschap van groot belang.”

Goed pakket maatregelen

Peter Rijtema van de VVD vult aan: „Met ruim 800.000 inwoners in het gebied van het waterschap vormen de vier bestuurders vanuit Drenthe een goede afspiegeling. Wij willen graag de continuïteit waarborgen. Momenteel buitelt iedereen over elkaar heen wat betreft het klimaat. Wij vinden het belangrijk, dat we heldere keuzes maken om zo betaalbaar mogelijk het doel te bereiken met een goed pakket van maatregelen. Als VVD hebben een duidelijke volgorde in de prioriteiten. Ten eerste gaat het om veilig water. Ten tweede kiezen wij voor economie en landbouw en tot slot gaat het om instandhouding van natuurgebieden.” Hij duidt op de verantwoordelijkheid voor de komende generaties. „Met zaken als gemuteerde vissen wil je je kinderen niet opzadelen.”

'Water is van ons allemaal'

Marja Irrgang hoort bij de Algemene Waterschapspartij. Dat is een bewuste keuze. „Het water is van ons allemaal en daar hebben we geen politieke fratsen voor nodig. We zijn ook niet afhankelijk van politieke standpunten. Wij moeten samen, met elk een eigen inbreng, tot een goed beleid komen. De boeren zijn belangrijk, maar dat zijn de natuurgebieden ook. Aan beide kanten moet wat worden toegegeven.”