Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Hebben dieren een chip onder de huid?

In Wildlands leven heel veel dieren en sommige lijken erg op elkaar. Jonge bavianen bijvoorbeeld; zij zijn op het oog moeilijk van elkaar te onderscheiden. Daarom krijgen alle dieren in Wildlands, met uitzondering van vissen en heel kleine dieren, een chip onder hun huid.

Een chip voor dieren is in wezen een klein glazen buisje, zo groot als een rijstkorreltje, met een code die we met een apparaat kunnen aflezen. Die code staat in de computer opgeslagen en alle gegevens van het dier staan erbij: wanneer hij geboren is, wie zijn ouders zijn, wat zijn medische geschiedenis is, enzovoort.

Een paar weken geleden werd in de bavianenarena een babybaviaan geboren: een klein mannetje, de tweede zoon van moeder Koda (chipnummer 5167). Om hem te kunnen chippen, moest Koda even kort onder narcose. Zij zou haar jong immers nooit aan mij afstaan - weet zij veel dat het maar een klein prikje voor hem is. Koda kreeg gelijk een anticonceptie-implantaat, maar daar vertel ik later nog wel eens over.

Het jonge mannetje, dat nog geen naam heeft (die krijgt hij bij ons pas als hij zelf vader wordt), vond de hele actie best heel spannend: toen Koda in haar verblijf werd gelegd om weer wakker te worden, viel hij direct als een blok in slaap…