Schaatstalent Colin Breed (12): Wat goed is, komt snel

Dalerveen - Hij werd in januari Nederlands jeugdkampioen, pakte vorige week brons op het NK Jeugdmarathon en verpulverde in het najaar van 2018 drie vooraanstaande clubrecords van de Hardrijdersclub Heerenveen (HCH). Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor Colin Breed.

Zijn talent was al snel zichtbaar. De pas 12-jarige schaatser uit Dalerveen rijgt het ene succes aan het andere. Sinds zes jaar staat vrijwel elke dag staat in het teken van de schaatssport. Hij staat niets liever dan op de schaatsbaan. De focus op snellere tijden en vooral elke dag beter worden. Een ventje van amper 1.50 meter, maar met de wilskracht van een grote kerel. Als schaatser flitst Colin met ogenschijnlijk gemak en een puike techniek door de schaatshallen. In zijn ouderlijk huis in Dalerveen puilt de prijzenkast uit.

Concurrentie de baas

Aan de keukentafel is Colin nuchter onder het succes. Gewoon blijven doorschaatsen is zijn devies. Colin beseft dat hij pas aan het begin van de ladder staat. ‘Ik heb er alles voor over om de top te halen. Ik zet er veel voor opzij. Wedstrijden en trainingen gaan voor uitstapjes met vrienden.’

Dat blijft niet zonder succes. In januari schreef Colin tijdens het prestigieuze Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) de nationale titel op zijn naam. Hij klokte op de kunstijsbaan van Kardinge in Groningen op de 500 en 700 meter de snelste tijd. Op het NPT gingen de beste pupillen uit Nederland met elkaar de strijd aan. Colin reed de 500 meter in een snelle tijd van 45,15 seconden en ook op de afsluitende 700 meter was het schaatstalent met 1.03,04 de concurrentie de baas. Vorig weekend veroverde Colin bij het KPN NK Jeugdmarathon in Dronten bij de jongens (pupillen B) de bronzen medaille.

De Nederlandse pupillentitel was de eerste grote prijs voor Colin, die lid is van schaatsvereniging HCH uit Heerenveen. Verder pakte hij eind vorig jaar ook nog een zilveren medaille tijdens het Internationale Junior Team-Sprint-Cup in Berlijn. HCH is ook de club waar Sven Kramer ooit zijn zegereeks begon. Er hangt geen poster van Kramer boven zijn bed, maar hij is wel Colin’s grote voorbeeld. ,,Wat hij heeft gepresteerd is echt fantastisch. Je moet doelen stellen en durven dromen van mooie successen.”

Stayer of shorttrack?

Opgeven is voor Colin geen optie. Hij blijft altijd gasgeven en focust zich op zijn tegenstander. Kenners dichten hem in ieder geval een mooie toekomst toe. Ze hopen dat er een ruwe diamant schuilgaat in Colin. Techniek, doorzettingsvermogen en kracht. Dat zijn de pijlers waarop de beloftevolle rijder kan rekenen. ,,Tijdens trainingen en wedstrijden moet ik me verbeteren, maar ik ben pas 12 jaar en heb dus de tijd.”

Shorttracker of stayer? Zijn eigen voorkeur mag op de langere afstanden liggen; er lijkt vooralsnog meer sprint-, dan stayersbloed door zijn aderen te stromen. ,,Bij shorttrack is het element spanning en sensatie veel groter”, schetst Colin het verschil met de langebaan. ,,Het karakter van de wedstrijd zit niet in het gevecht tegen de klok, maar in de onderlinge strijd om als eerste over de streep te komen. Het resultaat is een uiterst spannend tactisch spel van versnellen, afwachten en dan weer inhalen om als eerste te finishen.”

Colin blijft de komende periode shorttrack en langebaan met elkaar combineren. ,,Ik weet nog niet wat ik later het liefst doe. Het ligt me beide. Ik geniet van het sprinten, maar de langebaan ook.”

Viking Race

De eerstejaars leerling van het Carmelcollege in Emmen is zich nu aan het voorbereiden op de 31e editie van de Viking Race, die op 1 en 2 maart in Thialf Heerenveen op het programma staat. Dat is een internationaal toernooi voor meisjes en jongens van 11 tot en met 16 jaar. Colin Breed rijdt over twee dagen vier afstanden.