The Voice of Holland finalist Navarone: band met Coevorder roots

Coevorden / regio – Wint rockband Navarone komende vrijdag 50.000 euro, het opnemen van een videoclip in Zuid-Afrika, een auto én een platencontract? De groep gaat in ieder geval tijdens de finale van The Voice of Holland vol voor de overwinning. Drummer van de groep is de in Coevorden geboren en getogen Robin Assen.

Navarone kwam vorig jaar november in beeld bij The Voice of Holland, toen de band auditie deed met zijn cover van "Whole Lotta Love" van Led Zeppelin. De bandleden kozen voor Anouk als coach en wonnen vorige maand de ‘battles’ van medekandidate Sanne de Winter. Een plek in de liveshows werd vorige week behaald dankzij hun verrassende cover van "Chandelier" van zangeres Sia.

Lees verder onder het filmpje

De kracht van Navarone zit ‘m in de stevige, vol passie gespeelde rocksongs met een flinke dosis seventies rock. Lang uitgesponnen en afwisselende stukken vol pakkende gitaarrifjes, dubbele gitaarsolo’s en met het veelal galmende stemgeluid van wereldzanger Merijn van Haren. Nimmer steekt de band haar passie voor bands als Queen, Deep Purple en Led Zeppelin onder stoelen of banken.

Het vorig jaar november gestarte Voice of Holland-avontuur noemt Assen "onwijs turbulent". "Het is écht een unieke ervaring voor ons", lacht hij. "Eigenlijk waren we als band nét zo verrast als het publiek dat we mochten meedoen. Vlak nadat vorig jaar ons album "Salvo" uitkwam kregen we min of meer het verzoek vanuit de eindredactie van The Voice of Holland of we wilden meedoen. Serieus, zo is het gegaan. Onze verbazing was groot. We besloten, na een fase waarin we alle doemscenario's van ons hadden afgeschud, het avontuur aan te gaan. Gelijk werden we met open armen ontvangen en dachten 'we hebben ook niets te verliezen als we meedoen'."

Anouk

Afgelopen vrijdag maakte het vanuit Nijmegen opererende vijftal indruk met hun versie van "Beat it" (Michael Jackson) en "Iris" (Goo Goo Dolls). Navarone neemt sowieso een aparte plek in bij The Voice of Holland: ze is de allereerste groep die meedoet aan de populaire talentenjacht. Ali B sprak vrijdag lovende woorden: “Jullie stellen je bescheiden op, maar jullie vaardigheden staan als een huis.”

Assen is lovend over coach Anouk. "Echt een lief mens die zich als een moederzwaan over haar kroost ontfermt. Aan de andere kant ook heel eerlijk, recht door zee en standvastig in haar mening. Daar bovenop nodigde ze ons uit als voorprogramma voor haar twee shows in de ZiggoDome, eind april en begin mei. Dat was heel luxe. Totaal onverwachts ook. Ooit hoop je natuurlijk daar op het podium te mogen staan. We kwamen er zelfs achter dat het echt Anouks idee was om ons te vragen als voorprogramma. Fantastisch!"

Van Coevorden naar conservatorium

Assen (35) studeerde na zijn middelbare schooltijd op De Nieuwe Veste in Coevorden aan de popafdeling van het Conservatorium in Amsterdam. Daar rondde hij in 2009 zijn opleiding bachelor drums af, twee jaar later gevolgd door zijn master Composing for Film. Sinds eind 2007 speelt Assen in Navarone en schrijft hij muziek voor films, documentaires, commercials en games, maar ook orkestrale arrangementen voor klassieke solisten en orkesten. In de daaropvolgende jaren speelde Navarone onder meer op festivals Concert At Sea en Down The Rabbit Hole en was ook een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door.

De groep, met vier albums, twee EP’s en een dvd op haar naam, trad de laatste tien jaar ook regelmatig op in Zuidoost-Drenthe. Tijdens de Horecadagen in 2009 speelde de band als headliner. Navarone speelde in 2012 bij Metal Front Coevorden (MFC, zie onderstaand filmpje) en was in 2013 terug in Coevorden - toen als headliner tijdens de eerste dag van festival Metalblast bij MFC. Daar imponeerde de band met name met een cover van Deep Purples “Child in time”. Een optreden tijdens Sweelpop in Zweeloo volgde twee jaar later.

"Televisie maken is iets anders dan muziek maken"

"Momenteel zijn we op tournee", zegt Robin, "maar de hele week staat urenlang in het teken van The Voice. Koortjes repeteren, dingen opnemen, soundchecken, liedjes uitzoeken. Deze week geldt dat in aanloop naar de finale net zo. We willen niets aan het toeval overlaten. Of dankzij The Voice een ander publiek bij onze optredens komt? Nee, want de huidige tour stond al lang vast en was min of meer al uitverkocht toen de audities startten. Wel zullen we tijdens onze toekomstige optredens teruggrijpen op onze deelname. De covers spelen, zoals van Michael Jackson, Goo Goo Dolls en Sia, die we op tv hebben gespeeld. Maar coveren is niet nieuw voor ons. Dat doen we al ruim tien jaar. Het is onze manier van muzikale helden eren."

"Natuurlijk hopen we dat vrijdagavond iedereen op ons gaat stemmen", zegt hij lachend. "Winnen is meegenomen en geeft ons als band een geweldige impuls. We hebben sowieso een geweldige tijd achter de rug. Televisie maken is iets anders dan muziek maken. Dat moet je leren, maar bovenal moet je er als band heel veel lol in stoppen. En we zitten nergens contractueel aan vast. Inhoudelijk verandert deelname niets aan ons als band. Na The Voice blijven we gewoon doen wat we altijd hebben gedaan: optreden en platen maken. Voor het najaar staat onze volgende clubtour op de planning. Ja, wel in iets grotere zalen!"

Naast Navarone maken ook Patricia van Haastrecht, Menno Aben en Dennis van Aarssen komende vrijdag in de uitzending van RTL4 kans op de eindoverwinnning. Net als vorige week bepalen kijkers voor honderd procent wie er gaat winnen.