Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Een drukke ochtend in Wildlands

Een werkdag in Wildlands is eigenlijk nooit goed van te voren te plannen. Dat geldt natuurlijk voor de dierverzorgers, voor onze parkmedewerkers, maar ook voor mij als persvoorlichter/ social media-beheerder.

Ik probeer wel een soort routine te hebben: zo starten we elke ochtend op met een afdelingsoverleg en een kort opstartoverleg met alle afdelingen. Die tweede is voor mij vaak van belang, omdat ik dan de nieuwtjes van alle afdelingen hoor. En zo kwam het dat ik opeens heel blij was dat mijn platte wandelschoenen aan had!

Mijn wandeling (op mijn rug de tas met daarin een camera, microfoon en statief) startte in Rimbula; daar zat een mannetjes soembawalijster te wennen in de voliere, klaar om vrijgelaten te worden in de kas. Samen met dierverzorgster Herma stelde ik mij verdekt op in de bosjes, de camera ging aan en het luikje van de voliere open…. Nu leek de lijster niet zoveel zin te hebben om de jungle in te vliegen, dus geduld was nodig. Maar het kan ook zijn dat de vogel toch de lens van de camera zag en dat het niet veilig voelde. Nadat ik mij met camera uit het zicht van de soembawalijster had opgesteld, vloog deze prachtige zangvogel de kas in. Gelukkig voor mij streek hij meteen neer in een boom vlakbij, dus ik kon geduldig mooie opnames en foto’s maken.

Vervolgens was mijn doel de savanne: daar waren de collega’s van dierverzorging bezig met de introductie van vier nieuwe mannetjesgnoes bij de andere savannedieren. De afgelopen periode hadden de vier, die zijn overgekomen uit een park in Duitsland, al af en toe de savanne mogen verkennen. Nu ze de nieuwe omgeving kenden, konden we ze kennis laten maken met de waterbokken, zebra’s en neushoorns. Dit proces verliep heel rustig en gestructureerd. Daar wilde ik ook een mooi filmpje van maken en het liefst met uitleg van een verzorger. Onderweg maakte ik nog een tussenstop bij de leeuwen, want ik wilde heel graag weten hoe het met de twee leeuwenwelpen gaat. Dierverzorgers bevestigden mij dat het om twee vrouwtjes gaat, dus de namen kunnen uitgezocht worden!

Toen dit allemaal opgenomen was, ging ik op weg naar mijn kantoor. Want daar monteer ik de filmpjes, bekijk de foto’s en zoek de juiste informatie erbij. En het eindresultaat van deze drukke ochtend? Die hebben jullie op sociale media van Wildlands kunnen zien. De (in het wild ernstig bedreigde) soembawalijster heeft zelfs de regionale media gehaald!