’De Kapster’: een boek vol fantasie

Coevorden - Een nieuwe naam, een nieuwe vormgeving, een nieuwe rubriek. De Coevorder Courant start deze week met een feuilleton, bestaande uit het boek ‘De Kapster’. Een roman van Piet Janssen die de komende tijd tweewekelijks verdeeld over een aantal afleveringen in de papieren krant staat.

De 68-jarige Coevordenaar, inmiddels auteur van dertig zelf uitgegeven boeken, koos uit zijn oeuvre speciaal voor ‘De Kapster’ als feuilleton.

„Oorspronkelijk verscheen de bundel in augustus 2015. Ik had het manuscript opgestuurd naar een uitgever en wilde diens mening lezen. Als reactie kreeg ik terug ‘makkelijk leesbaar’, ‘niet zwaar op de maag’ en ‘boeiend’. Daarom denk ik dat dit boek goed als feuilleton werkt.”

Rijke fantasie

Volgens Janssen schreef hij de tekst in twee weken. Die korte tijd schrijft hij toe aan een naar eigen zeggen goed idee en een rijke fantasie. „Ik had een begin, ik had een einde en alle situaties daar tussenin ben ik gaandeweg gaan schrijven. Je slaat eens een zijweg in, maar laat ook dingen onbenoemd. Dat is het leuke van fantasie: bepaalde gebeurtenissen kan je ook juist niet uitwerken of in het midden laten. De titel ‘De Kapster’ had ook zomaar ‘De zuster’ of ‘De verpleegster’ kunnen heten. Ik denk dat ik toentertijd geïnspireerd was door het grote aantal kapsters hier in de stad. En het heeft ook een zekere aantrekkingskracht. Ik denk dat dit boek met name vrouwen aanspreekt.”

Dialogen

Verwacht geen nauwkeurig beschreven personages in zijn boek. „Dat laat ik liever aan de lezer over! Ik vind het heerlijk om situaties en dialogen te schrijven. To the point. Of dit boek ook verband houdt met andere boeken die ik schreef? Nee, ieder boek staat op zichzelf. Wel laat ik in iedere bundel weer iets terugkomen van mijzelf.”

Meer informatie over Piet Janssen en zijn boeken staat op www.pietjanssen.nl