Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Ringstaartmaki met een liesbreuk

Emmen - Deze week komt de blog van Job Stumpel, dierenarts van Wildlands. Hij was namelijk voor de jaarlijkse vaccinatie van de ringstaartmaki’s in Rimbula, toen hij wat bijzonders ontdekte.

'De vaccinatieronde bij de maki’s is voor mij als dierenarts ook een mooi moment om ze even allemaal goed van dichtbij te bekijken. Dit jaar viel mij daarbij wat op: maki Jara, vijf jaar oud, had een forse zwelling in haar lies die er niet hoorde te zitten. Met mijn vingers kon ik voelen dat de zwelling zacht was, niet ontstoken, en dat er darmen in leken te zitten: Jara had een liesbreuk. een liesbreuk is een te grote opening, onder de huid, tussen de buikholte en het lieskanaal. Normaal is die opening er ook, maar dan is hij heel klein, zodat er geen organen doorheen passen, maar bij Jara was hij te groot geworden.

Bij andere dieren en mensen komt een liesbreuk ook weleens voor: toen ikzelf geboren werd, had ik er zelfs aan twee kanten één – en toen werd ik daaraan geopereerd. Ook voor Jara was een operatie de enige oplossing, want als de darmen in het lieskanaal beklemd zouden worden, dan zou dat al snel heel slecht kunnen aflopen voor haar. Gelukkig moet Jara's liesbreuk kort geleden ontstaan zijn, want anders was het haar verzorgers zeker opgevallen.

De dierverzorgers hebben haar nuchter gehouden voor de narcose en nadat de lies geschoren en ontsmet was, heb ik het lieskanaal operatief weer kleiner gemaakt. Dat alles verliep prima en Jara herstelde supersnel, zoals maki’s dat kunnen. Zij is weer te bewonderen in het Makiwoud… voorlopig nog te herkennen aan een iets kaalgeschoren buik.'