Jeroen Huizing krijgt petitie Zonneparken Steenwijksmoer

Coevorden - Leden van de werkgroep Zonneparken Steenwijksmoer boden vanochtend de in december gestarte petitie tegen meer zonneparken bij het dorp in. Wethouder Jeroen Huizing nam de petitie, maar liefst 550 keer ondertekend, in ontvangst in het gemeentehuis.

‘De gemeente Coevorden is voornemens vergunningen te verstrekken voor zonneparken in de leefomgeving van Steenwijksmoer ter grootte van in totaal 58 ha (circa 116 voetbalvelden). Inmiddels is 29 ha aan zonneparken al vergund waartegen Steenwijksmoer geen bezwaar heeft gemaakt. Maar, er zijn plannen voor nog eens 29 hectare en daartegen is verzet. 'De zonneparken tasten in ernstige mate de landschappelijke leefomgeving rondom Steenwijksmoer aan’, zo luidt de tekst. Geconstateerd wordt, dat er geen draagvlak is voor zo’n grootschalig zonnepark.

Nick Bosman overhandigde de petitie aan de wethouder, waarna de wethouder nog een aantal vragen kreeg voorgeschoteld. Eén van de vragen was bijvoorbeeld waarom de gemeente Coevorden bij deel drie van de zonneladder begint zonder eerst deel één en twee te hebben afgerond. De zonneladder van de provincie houdt in, dat de gemeente eerst de optie zonnepanelen op daken en daarna de optie zonnepanelen op maaivelden binnen het stedelijk gebied volledig uitgewerkt en benut moet hebben. Dan pas komt de derde optie aan bod: zonneparken buiten het stedelijk gebied. Volgens Mariët Meijerink van de werkgroep zijn enkele inwoners bereid hun daken vol te leggen met zonnepanelen, maar nu eerst afwachten wat de uitkomst bij de gemeente is.

Inmiddels zijn vanuit het dorp reeds bezwaarschriften ingediend, die van de werkgroep komt één dezer dagen.