Dierenverblijf onder maki-eiland Rensenpark omgetoverd tot enorme escape room

Emmen – Voorzichtig schuifelen we de trap af, richting enkele ondergrondse dierenverblijven in de noordwestelijke hoek van het Rensenpark. Aangekomen op een betonnen vloer, knippen Stijn Windt en Jan Wessels van Emmen Escapes het licht aan.

De dierlijke lucht die zich in onze neuzen boort, herinnert nog aan het verleden van de voormalige dierentuin. Rondom de centrale ruimte bevinden zich een stuk of zes kooien, ooit het nachtverblijf van de ringstaartmaki’s. Vanaf april moeten voormalige kooien, samen met het aangrenzende pelikanenverblijf, zijn omgetoverd in een escape room.

Voor de twee ondernemers wordt het de derde in zijn soort. In mei 2017 openden zij in de oude kantoren aan de westzijde van het Rensenpark hun attractie. Een ‘escape room’ is een kamer waarin deelnemers zich laten opsluiten en aan de hand van puzzels, hints en cryptische aanwijzingen binnen een uur hun ‘vrijheid’ moeten herwinnen.

Onder de loep

De twee ontsnappingsruimtes waar Windt en Wessels momenteel over beschikken doen het goed, maar het wordt tijd om het aanbod te vergroten, zeggen beide. Wessels: ‘Vele bezoekers geven aan nog een keer terug te willen keren. Maar als je beide escape rooms al een keer gedaan hebt, ben je bekend met alle puzzels. Vandaar dat we op zoek gingen naar een extra locatie voor een derde ruimte.’ De twee hebben het afgelopen jaar meerdere malen met de gemeente Emmen als parkeigenaar om tafel gezeten en diverse plekken onder de loep genomen. Een belangrijk punt was daarbij de veiligheid van deelnemers. De vele uitgangen die deel uitmaken van het maki-verblijf, maken het daarom ideaal, aldus Wessels. In november kregen ze de sleutel overhandigd.

‘Grootste van Nederland'

Met deze nieuwe stek hebben de twee in een klap er ruim 300 vierkante meter aan ruimte bij. Bijkomend voordeel is dat er straks grotere groepen van maximaal zestien man er kunnen spelen.  Windt: ‘Volgens mij hebben we daarmee een van de grootste van Nederland. Naast de voormalige dierenverblijven bevinden zich ook bijna 40 meter aan ondergrondse gangen. De twee kijken nog of en hoe ze die kunnen inpassen.

Unieke plek

Het is de bedoeling dat deelnemers in de nieuwe escape room puzzels oplossen en de tussenschotten tussen de zes voormalige hokken wegspelen, zodat er een grote ruimte ontstaat. De twee zijn superblij met hun nieuwe, extra onderkomen. ‘Een prachtige unieke plek. Vooral omdat dierenparkbezoekers hier vroeger helemaal niet konden komen.’

Supertrots

De makikooien en het pelikanenhok moeten nog stevig verspijkerd worden. Windt: ‘We hebben al behoorlijk lopen boenen en schrobben’, lacht Windt. Welk thema de escape room meekrijgt, houden ze nog even geheim. ‘Anders is het verrassingseffect weg, dus daar willen we nog niet te veel over kwijt.’ Vooruit, toch een hint: ‘We gaan straks de diepte in’, aldus een cryptische Windt. En daar moeten we het mee doen. De twee sleutelen nog aan een verhaallijn en de puzzels die er moeten komen. Want de twee ondernemers verzinnen dat allemaal zelf, inclusief het decor. ‘We kunnen hier volledig onze fantasie op los laten, heerlijk, aldus Windt. ‘Bovendien maak je er mensen echt blij mee en daar zijn we supertrots op.’