Nieuw in Schoonebeek: Prugelpraot

Schoonebeek - Prugelpraot is nieuw in Schoonebeek. Initiatiefnemer is Inge Voortman-Effing. De 47-jarige Schoonebeekse hoopt op een succes in 't Aole Gemientehoes. Voortman woonde voorheen in Apeldoorn, Raalte en laatstelijk Mariënberg.

Zij is nu drie jaar inwoonster van het oliedorp. De zelfstandig onderneemster is gastouder en maakt nu van haar werk deels een vrijwillige hobby aan het Kerkeind in hartje Schoonebeek. In 't Aole Gemientehoes begint Prugelpraot - prugel is de Drentse vertaling van kleintje - op vrijdagmorgen 25 januari, maar wat houdt het nieuwe concept in voor Schoonebeek en omgeving?

„Prugelpraot is bedacht om onder anderen baby's, kinderen, jongeren, ouders en ouderen met elkaar in contact te laten komen”, vertelt Voortman enthousiast. Meewerkende partijen zijn in elk geval het consultatiebureau, de verloskundige, de plaatselijke bibliotheek om onder meer voor te lezen, een fysiotherapeut voor bijvoorbeeld babymassage, kinderdagverblijven, buurtsportcoaches, een opvoedcoach van Home Start, welzijngroep Sedna en een logopediste. Sedna ondersteunt inwoners van de gemeente Emmen met vragen en ideeën op verschillende levensgebieden en zo ook bij een bewonersinitiatief als Prugelpraot.

Lading

Voortman verklapt dat het eerst de bedoeling was om de ontmoetingen te scharen onder de noemer Mama Café, maar die titel vond de Schoonebeekse de lading niet dekken. Tegenwoordig is niet alleen de moeder met de opvoeding bezig, zo stelt zij. „Vaders helpen ook mee”, weet Voortman. „Laagdrempeligheid is belangrijk tijdens Prugelpraot. Ik leer andere ouders dan wel enigszins kennen bij het schoolplein, maar daar blijft het helaas bij. Met dit initiatief gaan we voor meer diepgang en ik merk dat ouders vaak worstelen met kleine problemen. Hoe gaan zij om met hun zoon of dochter, die graag - net als vrienden - 's avonds het huis uit wil? Dat soort vragen kunnen worden besproken tijdens Prugelpraot. Organisaties kunnen tips geven, maar het wordt straks nooit opdringerig. Het gesprek kan ook gewoon gaan over hoe het thuis gaat en waar je als partners tegenaan loopt.”

Drempelverlagend

Bijkomend voordeel is volgens Voortman dat ouders tijdens Prugelpraot vragen kunnen stellen aan organisaties zonder daarvoor eerst een afspraak te moeten maken, terwijl de kinderen lekker spelen in hun eigen hoek. En dat werkt drempelverlagend volgens haar. „Wie niet waagt die wint niet. Ik hoop de bevolking van Schoonebeek mee te krijgen. Door elkaar te treffen worden we samen sterk, verwacht ik. Je bent niet alleen.” Met uitzondering van de startbijeenkomst op vrijdag 25 januari heeft elke ochtend een thema. Voorbeelden zijn peutergym, een zogeheten hartjesspreekuur om simpelweg naar de hartslag van een ongeboren baby te luisteren, voorlezen, knutselen en beweegactiviteiten. De eerste Prugelpraot in Schoonebeek is op 25 januari van 9.30 tot 11.00 uur.

De frequentie is in eerste instantie maandelijks met vrije in- en uitloop. Met twintig deelnemers op de startmorgen is Voortman tevreden. Meer informatie: stuur een mail naar prugelpraot@gmail.com of kijk op www.facebook.com/prugelpraot. Aanmelden voor de eerste bijeenkomst kan uiterlijk op 20 januari. Ook vrijwilligers kunnen zich opgeven.