Muzikale Nedersaksische avond in ‘t Schienvat

Erica - ‘t Schienvat op Erica staat vrijdagavond 25 januari volledig in het teken van het Nedersaksisch, een avond vol verhalen en liedjes, verteld en gezongen in het Gronings en het Drents.

Zo spelen Bert Hadders en Joost Dijkema hun theatershow ‘Kokeleko’. Twee mannen, twee gitaren en een hoop verhalen en liedjes over de Gronings-Drentse veenkoloniën. Hadders is natuurlijk bekend als frontman van De Nozems, maar de afgelopen jaren schreef hij ook liedjes voor het RTV Noord-programma ‘De Centrale’. Luisteraars gaven een zwengel aan het Rad van Kokeleko en over het onderwerp waarbij het pijltje stopte, schreef Bert dan een liedje.

Veel songs gaan over de historie van de Veenkolonies en het leven in het Noorden. Zo zijn er nummers over de landbouwstaking van 1929 waarbij Eltjo Siemens het slachtoffer werd van schermutselingen tussen stakers en de marechaussee, het uitgaansleven van Oude Pekela in de jaren vijftig, de groenteboer in de Oosterparkwijk en turfgospels uit de tent van het Leger des Heils. Deze songs staan centraal in het programma, maar natuurlijk komen er ook hits voorbij uit de Nozems-tijd. De charismatische Hadders neemt zijn publiek mee in zijn fraai verhalende liedjes, en wordt daarin bijgestaan door de Drentse Stadjer Joost Dijkema op gitaar en banjo.

Melissa Meeuwisse

Naast Hadders en Dijkema speelt ook Melissa Meeuwisse met haar band. Meeuwisse won het Dreents Liedtiesfestival, en stond begin december op het Suns Europe festival, het songfestival voor muziek in minderheidstalen. Ze zingt popliedjes in het Nederlands, Engels en vooral in het Nedersaksisch.

Nulviefteg

Uit Groningen komt de band Nulviefteg, het Groningstalige zijproject van leden van Chaplains, uit de Stad, die bij RTV Noord eens werden uitgedaagd in dialect te schrijven. De eerste song die daar uit kwam was een cover van Shawn Mendes’ ‘Stitches’, maar tekstschrijver Alex Luttjeboer had de smaak te pakken, en in 2018 gaat de eerste Groningstalige plaat van Nulviefteg uitkomen.

Het programma begint 25 januari om 20.30 uur. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk in de voorverkoop en 15 euro aan de kassa. De organisatie ligt in handen van stichting The Bake Shop, oftewel ‘De Bakkerszoak giet Nedersaksisch’.