Kaarsjes branden op oorlogsgraven in Dalen en Schoonebeek

Dalen / Schoonebeek - Op kerstavond werden in diverse plaatsen in Drenthe kaarsjes gebrand bij oorlogsgraven. Traditiegetrouw neemt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe al vele jaren deel aan deze respectvolle traditie.

Dit jaar verzorgde Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe (SLO Drenthe) evenals voorgaande jaren lichtjes bij de oorlogsgraven in Ruinerwold, Hollandscheveld, Oosterhesselen, Dalen en Schoonebeek,  in totaal 46 graven.

Voorzitter Rob Wethly van SLO Drenthe brandde samen met vrijwilligers en belangstellenden kaarsjes bij de oorlogsgraven in Dalen en Schoonebeek. Wethly: 'Het is belangrijk om met het branden van kaarsjes hen te gedenken die ruim zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.' In Dalen werden RCAF Flight Sergeant Le Roy Bovaird, RCAF Flight Sergeant Buckwell, RCAF Flight Sergeant Hurteau en RCAF Flight Sergeant Walkerdine, allen afkomstig uit Canada met een kaarsje herdacht.

Bij 25 graven een kaarsje

In Schoonebeek werden bij 25 graven een kaarsje gebrand omdat zij 'Kerstavond 2018, niet vergeten worden'. Wethly vindt het erg belangrijk om deze oorlogsslachtoffers, veelal jonge mannen, die hun leven gaven voor onze vrijheid ook een gezicht te geven. 'Een aantal jaren geleden heb ik 23 van de 25 graven in Schoonebeek een gezicht kunnen geven. Ook de vier mannen van de Canadese Luchtmacht die in Dalen begraven liggen hebben weer een gezicht gekregen.' 

Het doel van SLO Drenthe is naast het bestuderen van vliegtuigcrashes en de luchtoorlog ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ook om de locaties van vliegtuigcrashes weer zichtbaar te maken en de bemanningsleden een gezicht te geven. 'Maar in de eerste plaats proberen wij eventuele nabestaanden en belangstellenden te voorzien van informatie', vertelt Wethly. Zo gaan vanavond direct al foto’s van de lichtjes op de oorlogsgraven naar nabestaanden van omgekomen militairen.   

Keep Them Rolling

Het branden van kaarsjes bij oorlogsgraven begon in 2015 toen Dick Jansen uit Burgum het idee kreeg om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland. Hij zette een Facebook actie op via de Facebookpagina Keep Them Rolling met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Het werd de start van een nieuwe Nederlandse traditie want dit jaar branden er op ruim 315 locaties in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.