Emmen levert bijdrage aan Generaal Maczek Memorial

Emmen / regio - De gemeente Emmen schenkt 1000 euro het Generaal Maczek Memorial. Een plek die naast het Pools Militair Ereveld in Breda verrijst en ruimte biedt voor erkenning en herkenning van de bijdrage die de Poolse strijders hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland.

Ook zal het een thuisbasis bieden voor het Generaal Maczek Museum.

Sinds de bevrijding van Nederland is er veel aandacht geweest voor de Amerikaanse, Britse en Canadese bijdrage aan de bevrijding van ons land. Veel minder aandacht is er geweest voor de Poolse bijdrage. Dit terwijl een groot aantal gemeenten in ons land, waaronder Emmen en andere delen van Zuidoost-Drenthe, werden bevrijd door Polen.

'Een gebaar van waardering'

Hoewel het monument niet in Emmen wordt geplaatst, heeft het weldegelijk te maken met de historie van onze gemeente. Emmen werd, op 10 april 1945, immers bevrijd door de troepen van de Eerste Poolse Panterdivisie van Generaal Maczek. Bovendien heeft de gemeente Emmen relatief veel Poolse inwoners. 'De bijdrage aan het monument is een gebaar van waardering naar de Poolse gemeenschap in onze gemeente', zegt wethouder Robert Kleine.