Niemand kon het geloven: Daniël de V. doodde zijn beste vriend

Zwolle – Niemand kon het geloven: dat het D. de V. is geweest die op 4 maart dit jaar op eigen houtje de 28-jarige Ahmed Alkanany uit Coevorden heeft doodgeschoten, ook de nabestaanden niet. Ze waren immers boezemvrienden, zelfs als broers voor elkaar. Het leidde tot veel speculaties.

’Alleen hij heeft de sleutel tot het geheim. We willen de waarheid', heeft de stiefvader van het slachtoffer bij de politie gezegd. Toch lijkt het erop alsof De V. alleen heeft gehandeld.

De officier van justitie gaat zelfs uit van een vooropgezet plan: moord dus. Hij eist in rechtbank in Zwolle dinsdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 29-jarige man, die voor zijn aanhouding in een stacaravan in Holsloot woonde.

Nagedachtenis niet bezoedelen

De verdachte wil zelf niet zoveel kwijt over de achtergrond en wat het slachtoffer hem zou hebben aangedaan, om de nagedachtenis voor de familie niet te bezoedelen. Maar hij geeft wel aan de laatste twee jaar in toenemende mate in angst te hebben geleefd. De reden: zijn voorheen beste vriend zou hem hebben afgeperst. Getuigen hebben volgens de aanklager onder meer verteld dat het slachtoffer De V. ‘in zijn macht’ had.

Het begon ermee dat de verdachte volgens hemzelf een schuld van zesduizend euro aan zijn vriend in vrij korte tijd afbetaalde. Het latere slachtoffer zou daarna steeds vaker geld hebben gevraagd, op zo’n bedreigende manier dat De V. een diepgewortelde angst heeft ontwikkeld. Op 4 maart dit jaar was het weer zover: De V. moest voor zes uur ’s avonds duizend euro dokken. Met verkoop van cocaïne kreeg hij driehonderd bij elkaar, niet genoeg dus. Hij hoopte dat er te praten viel met zijn vriend en vroeg hem tegen de deadline naar een afgelegen plek in het buurtschap Holtheme te komen, net over de grens in Overijssel. Daar zouden vaker duistere zaakjes gebeuren.

Het slachtoffer kwam, maar liet zich niet vermurwen en kwam – nog steeds het verhaal van de verdachte – dreigend op hem aflopen. Toen heeft de ander geschoten. Eerst vier keer in de buik, en nadat het slachtoffer neer was gegaan, door het hoofd.  Gelijk kwam het besef wat hij de moeder (die ook als een moeder voor hem was) en zusjes van Ahmed had aangedaan, en hij reed in paniek naar het politiebureau in Coevorden, om zich aan te geven. Toen er daar niet gelijk werd opengedaan schoot hij op de deur.

Enorme spijt

De verdachte heeft enorme spijt, en wil zichzelf in de rechtszaal niet verdedigen. ‘Alleen verantwoording afleggen.’ Hij wil het ook niet over zijn jeugdtrauma’s hebben waardoor hij volgens deskundigen een stoornis heeft opgelopen. Zijn advocaat doet evenmin een beroep op noodweer, wat verzachtend zou kunnen werken. ‘Al geeft u me levenslang, ik ga niet in hoger beroep’, zegt de verdachte.

De familie vraagt een bedrag van ruim 43.000 euro. ‘Dat is geen schadevergoeding, want de schade valt niet te vergoeden’, laat ze weten. Het is voor kosten die gemaakt zijn voor de begrafenis en rituelen die daarbij horen, en om de komende vijftig jaar het graf in Hoogeveen te kunnen betalen en te bezoeken.

Uitspraak over twee weken.