D66: 'Niet verlagen afvalheffing is onbegrijpelijk'

Coevorden - De fractie van D66 Coevorden stelde onlangs dat de lokale belastingen fors omlaag kunnen als wordt ingezet op betere afvalscheiding. Daarom wil de partij het Diftarsysteem invoeren, waarbij inwoners minder betalen als ze minder restafval produceren.

D66 diende samen met PAC een motie in om het systeem voor Coevorden te onderzoeken, maar een meerderheid van de raad stemde tegen het voorstel.

'In Tynaarlo en Borger-Odoorn bestaat dit systeem al. Daar betalen inwoners gemiddeld 80 tot 100 euro minder aan afvalheffing dan in Coevorden', stelde D66-fractievoorzitter Lars Hoedemaker in de gemeenteraad.

'Onbegrijpelijk', stelt Hoedemaker. 'Partijen hebben hun mond vol over lastenverlichting, maar blokkeren een onderzoek naar een systeem dat gegarandeerd tot lagere lasten voor onze inwoners leidt.' Op dit moment is de gemiddelde hoeveelheid restafval in Coevorden 219 kg per persoon. Dat kan volgens D66 omlaag naar 65 kg, als mensen hun afval beter scheiden.

Er gaat nu nog veel papier, glas, plastic en gft in de restafval-bak. De gemeente betaalt hiervoor hoge tarieven aan de afvalverwerkers. Deze tarieven worden doorbelast aan de inwoners. 'Wat D66 betreft komt hier zo snel mogelijk verandering in', besluit Hoedemaker.