Reisplannen vallen in duigen: burgemeester onderneemt actie

Sleen - De plannen van een gezin uit Sleen, oorspronkelijk uit Eritrea, om op bezoek te gaan bij familie in Canada kon onverwacht niet doorgaan.

De vrouw mocht niet mee in het vliegtuig. De paspoorten en visa waren in orde en het gezin had de douane na controle gepasseerd. Bij de gate, in afwachting om aan boord te gaan, werd plotseling gezegd dat de vrouw niet mee mocht.

Geld kwijt

Een flinke domper, die bovendien zorgde voor financiële tegenslag. De tickets waren immers al geboekt. Geert Roeles, die in de buurt van het gezin woont, heeft vader Samrawit Zerai en zijn vrouw Wegihu Teams geholpen met de aanvraag van de visa en begrijpt er evenmin wat van. ‘Alle papieren zijn volkomen in orde.’ De bewijzen ervan liggen op tafel.

Vader Samrawit Zerai en de kinderen Yosan en Lucas hebben de Nederlandse nationaliteit en beschikken over een paspoort in de bekende donkerrode kleur. Moeder Wegihu Teame is in afwachting van het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit en heeft een paspoort met een witte omslag, waarin staat dat het paspoort in alle landen van de wereld geldig is.

Het is fijn in Sleen

Samrawit vluchtte zo’n zes jaar geleden uit Eritrea en via het asielzoekerscentrum in Dronten kreeg hij een woning toegewezen in Sleen. Hij heeft het er naar zijn zin. ‘Ik wil hier altijd blijven.’ Zijn vrouw en dochter kwamen na twee jaar naar Sleen in het kader van gezinshereniging. Zoon Lucas is in Sleen geboren. Ook zij hebben hier hun draai gevonden en willen nooit meer weg uit Sleen. Hun droom is om het huis waarin zij wonen te kunnen kopen. ‘De mensen zijn goed en het is hier lekker fijn en rustig’, aldus Samrawit. Hij volgt momenteel een opleiding aan het Drenthe College en het doel is om aan de slag te gaan bij een bedrijf voor zonnepanelen. Hij is bezig met het behalen van het certificaat VCA en het rijbewijs. Zijn rijbewijs uit Eritrea voldoet niet. Hij was in zijn geboorteland leraar, zijn vrouw was er werkzaam in het basisonderwijs.

De ouders van Wegihu zijn ook gevlucht en kwamen terecht in Canada. Na elkaar jaren niet gezien te hebben, werd het geld voor een reis naar Canada gespaard, ruim 2.500 euro. Geert Roeles bracht het gezin naar Schiphol en ging zelf op vakantie. Later die week werd hij tot zijn grote schrik gebeld door Samrawit, die vertelde alweer in Sleen te zijn.

Bijna 3.000 euro

‘Bij de douane’, vertelt Samrawit, ‘zijn de paspoorten gecontroleerd. Vanwege het paspoort met de witte omslag is nog gebeld met de Canadese ambassade en het was allemaal in orde, wij mochten door en we hadden de boarding passes. De vlucht was twee uur vertraagd en we zaten te wachten bij de gate. Een man kwam naar ons toe en zei dat mijn vrouw niet mee mocht. Ik zou op een formulier een verkeerde nationaliteit hebben gezet, maar dat is niet zo. Bewijs ervan wilde hij niet laten zien.’ Het gezin ging daarop onverrichter zake terug naar Sleen, bijna 3.000 euro lichter. Naast de kosten voor de vliegtickets waren er ook vervoerskosten.

Actie burgemeester

Geert Roeles nam een tijd geleden contact op met burgemeester Bert Bouwmeester om steun te vragen voor het gezin en navraag te doen bij de ambassade. ‘We zijn daarom ook op bezoek geweest bij de burgemeester en een ambtenaar om te vragen om ondersteuning.’ Naar aanleiding van de gebeurtenissen heeft Bouwmeester contact gelegd met de ambassade. Inmiddels is een mail naar de ambassade in de maak om het gezin te ondersteunen en opheldering te vragen.’