Emmen krijgt een natuurbegraafplaats

Emmen - Begraafpark het Oeverse Bos in Barger-Oosterveld krijgt in 2019 een natuurbegraafplaats. In het bestaande bos en op de bloemenweide worden begraafvakken aangelegd en komt een natuurvijver en een ceremonieplek.

De verwachting is dat in mei 2019 de uitgifte van de graven start. Kosten voor de aanleg bedragen 245.000 euro. Dat maakte de gemeente Emmen donderdag bekend.

Volgens wethouder René van der Weide krijgt de gemeente steeds vaker de vraag van inwoners voor natuurbegraven. ‘Het Oeverse Bos leent zich uitstekend voor deze bijzondere manier van begraven. Het is dan ook logisch om daar een natuurbegraafplaats aan te leggen. Er is veel ruimte op het park en het heeft een natuurlijke omgeving.’

Natuurgraf

Een natuurgraf is mogelijk in de bloemenweide of in het bosgedeelte en kan bij leven al worden gekocht. In een graf kunnen twee personen voor onbepaalde tijd begraven worden. Hierdoor hoeven nabestaanden de grafrechten op een later moment niet te verlengen.  Op het graf kunnen nabestaanden een houten schijf met tekst plaatsen. Er vindt geen onderhoud op de graven plaats op de natuurbegraafplaats, de natuur doet zijn werk. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente voor een rondleiding op het begraafpark. 

Vereenvoudiging tarieven

Naast de aanleg van de natuurbegraafplaats gaat de gemeente de tarieven ook vereenvoudigen. In één oogopslag moet de kosten voor begraven in de gemeente Emmen duidelijk zijn. Voorheen moesten verschillende tarieven van grafrecht en onderhoud opgeteld worden om het uiteindelijke bedrag te bepalen. De tarieven zijn nu samengevoegd tot één tarief.