Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Dieren op trek in Wildlands

Het hoogseizoen in dierenparken is nu echt achter de rug. Maar dat betekend niet dat er niets meer gebeurd achter de schermen. Zo is dit een hele gunstige periode voor de diertransporten.

In de zomer is het vaak te warm om de dieren te transporteren en hartje winter is het weer te koud.  Een dier vervoeren kan soms heel makkelijk gaan, maar meestal gaat er een heel traject aan vooraf.

Zo kwam eind oktober een jonge giraffehengst aan vanuit een dierenpark in Magdeburg, Duitsland. Deze hengst is nu bijna twee jaar oud en zal in de toekomst de fokman worden. Een giraffetransport is gezien de lengte van het dier wat problematisch. Een giraffe onder narcose brengen doen dierenparken liever niet, omdat dit en stressvol en levensbedreigend is voor het dier. Daarom worden giraffen in een soort veewagens vervoert, ware het niet dat ze een beetje hoger zijn dan gemiddeld.

Door de hoogte van deze wagen moet er van te voren goed worden uitgezocht waar het transport langs rijdt, want hoogtes van bruggen en viaducten kunnen obstakels op de route zijn. Ook ben je er niet direct als de giraffe in Wildlands is aangekomen, want het dier moet zelf uit de trailer de stal inlopen. Daar stond een van de dames op hem te wachten, waardoor het met deze nieuwe hengst erg vlot ging. Inmiddels is ook het introductieproces geslaagd en staat deze mooie man sinds vanmorgen met de rest van de giraffegroep en de andere savannedieren op de savanne van het park.

Ook Wildlands plaatst weleens dieren uit naar een ander park. Deze week is er een mannetjesnijlpaard naar een Franse dierentuin verhuisd. En voorafgaand aan dit transport, heeft het nijlpaard een training doorlopen. Hij heeft geleerd om de route vanuit de stal de transportkist in te lopen en daar een tijdje te staan met wat lekkers (gras of hooi). Zo laat je het dier aan de kist wennen en is het niet opeens een totale verandering op de ochtend van vertrek.

Het enige wat dan nog moet gebeuren is het sluiten van de kist achter het dier. Ook dat verliep goed, waarna een shovel de kist met het nijlpaard in een vrachtwagen kon tillen en de reis naar Frankrijk kon beginnen!