Hof voelt officier 'Gees' in het openbaar aan de tand

Gees - Voormalig officier van justitie Agnes de Vries wordt door het gerechtshof in Leeuwarden tijdens een openbare zitting gehoord over haar rol in de zaak 'Gees'.

De zaak, waarin het draait om de dodelijke overval op Koert Elders in juni 2016, kwam groot in het nieuws, nadat de rechtbank in Assen zei te zijn misleid door het Openbaar Ministerie (OM).

Dat is een van de redenen dat ze het hof het belangrijk vindt dat De Vires, de voormalige officier in de zaak, in het openbaar wordt gehoord. De rechtbank verklaarde het OM in april in de zaak van een verdachte niet ontvankelijk en gaf drie anderen een paar jaar strafvermindering. Ze werden veroordeeld tot 12 en 6 jaar cel.

Rommelen met verslag getuigenverhoor

De Vries leidde het onderzoek namens het OM tot mei vorig jaar. De advocaten van de verdachten beschuldigen haar ervan dat ze heeft gerommeld met een proces-verbaal van een getuigenverhoor. Ze zou de politie opdracht hebben gegeven het verslag, waarvan ze wist dat er fouten instonden, in het dossier van de zaak te doen. De rechtbank concludeerde dat dit nadelige gevolgen voor de verdachten heeft gehad.

Openbaar

Waar de rechtbank het verzoek van de advocaten om De Vries als getuige te horen niet inwilligde, doet het hof dat wel. En niet bij de onderzoeksraadsheer, zoals het Openbaar Ministerie had gevraagd, maar in het openbaar. De raadsheren (rechters van het hof), die de zaak Gees in hoger beroep behandelen, willen De Vries zélf aan de tand voelen. Ook is het volgens het hof voor iemand met haar functie minder belastend om in het openbaar onder ede te worden gehoord dan voor een ander.

Onderzoek Rijksrecherche

Ondertussen onderzoekt de Rijksrecherche of De Vries en haar opvolger bij de zaak Gees, officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello, strafbare feiten hebben gepleegd. Ook de rol van drie politiemensen wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Dat is in december afgerond.

Saillant detail: De Vries is sinds mei vorig jaar advocaat-generaal (officier van justitie bij hoger beroepszaken) bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Verhoor partner Elders

De advocaat van de getuige met wiens verklaring zou zijn gerommeld, wordt door het gerechtshof ook in het openbaar onder ede gehoord. Dat geldt ook voor de vier verdachten: drie Belgen (23, 26 en 27 jaar) en een Amsterdammer (29). Verder wil het hof ook de partner van de omgekomen Koert Elders verhoren. Zij werd ook slachtoffer van de overval. Dat verhoor is wel achter gesloten deuren.

Het hof heeft ook besloten dat Amsterdammer Abdelhak B. (29), die van de rechtbank 12 jaar cel kreeg, niet opnieuw wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het hof vindt het niet nodig omdat B. al heeft aangegeven dat hij, net als vorig jaar, niet gaat meewerken aan het onderzoek.

B. en de twee Belgen die zijn veroordeeld, blijven vastzitten, bepaalde het hof. Over drie maanden gaat de zaak verder. (ADP)