Bianca Schipper maakt trektocht te paard voor speciale rolstoel vriendin

Aalden - De herfstvakantie 2018 krijgt voor Bianca Schipper een heel speciale dimensie. Met haar Friese merrie Fenna reist de 44-jarige inwoonster van Ophemert naar Aalden met een bijzondere missie en voor een goed doel.

Een zware 10-daagse trektocht te paard van ruim 200 kilometer: voor een nieuwe elektrische rolstoel voor haar vriendin Nienke Leenman uit Aalden.

Steeds zwaarder

Altijd stelt de rolstoelafhankelijke Nienke alles in het werk om anderen te helpen, maar voor haar vriendin Bianca Schipper werd het hoog tijd om iets voor Nienke op touw te zetten. ‘Zelf zal ze niet om hulp vragen, maar ik vind dat het nu haar beurt is om hulp te ontvangen.’ De handbewogen rolstoel die de 36-jarige Leenman tot nu toe gebruikt volstaat niet meer; een speciale elektrische voorziening is nodig. ‘Omdat haar kracht in de armen achteruit gaat, wordt het voor Nienke steeds zwaarder om met een normale rolstoel te functioneren’, weet Bianca.

Doorzettingsvermogen

Door een spierziekte is Nienke al op jeugdige leeftijd rolstoelafhankelijk geworden. ‘Ik heb veel bewondering voor haar doorzettingsvermogen, maar ik zie ook dat ze het steeds moeilijker krijgt met haar huidige rolstoel. Ze vraagt eigenlijk teveel van haar lichaam en dat baart me zorgen. Om op een aanvaardbare wijze te kunnen functioneren heeft ze een wheelchair in balance (WIB) nodig.’

Aandacht vestigen op goede doel

Schipper is gaan nadenken hoe ze Nienke kon helpen. ‘Daarbij bedacht ik, dat ik met een trektocht de meeste kans heb om de aandacht op het goede doel te vestigen. Zomaar een crowdfunding opstarten, vond ik moeilijk. Ik wilde wat terug doen, dat past ook bij Nienke.’

Samen met haar 18-jarig Friese paard Fenna begint ze morgen (zaterdag) vanuit Culemborg aan de trektocht en zal naar verwachting op 31 oktober arriveren bij bed & breakfast en recreatieboerderij De Gelpenhoeve, die sinds 2008 wordt gerund door Nienke en haar vriend Peter Flipsen.

Rolstoeldansen

Nienke Leenman is dan wel rolstoelafhankelijk, maar ze leidt een heel actief en zelfstandig leven. Zo heeft ze jaren aan de top gestaan in het rolstoeldansen. De afgelopen jaren heeft Nienke zich regelmatig ingezet voor het goede doel. Zo heeft ze tijdens de Twentse rolstoelvierdaagse 4 x 50 km gerold en daarmee ruim 2.000 euro opgehaald voor stichting Make a Wish. En twee jaar geleden heeft ze in haar rolstoel samen met haar hulphond het Pieterpad ‘gerold’, ruim 500 kilometer van Maastricht naar Pieterburen en daarmee ruim 7.500 euro ingezameld voor hulphondenschool de CLiCK.

‘Superzelfstandig’

Bianca noemt Nienke ‘superzelfstandig’. Om die zelfstandigheid en zelfredzaamheid ook voor de toekomst te kunnen waarborgen heeft Nienke de nieuwe elektrische rolstoel echt nodig, zodat ze zonder grote inspanning zich met haar hulphond kan bewegen. Ik hoop dat de missie lukt en dat we een mooie opbrengst tegemoet kunnen zien.’ Bianca rijdt de tocht van Culemborg naar Aalden voor een groot deel samen met haar 17-jarige dochter Kimberley.

• Via de link https://www.doneerdoel.nl/actie/855/freee-unicorns-trektocht-te-paard-voor-speciale-rolstoel kan je Bianca sponsoren .
• Meer informatie via de facebook pagina: https://www.facebook.com/teamfreeeunicorns
• Donaties via rekeningnummer NL 25 INGB 0794253806
• https://www.doneerdoel.nl/actie/855/freee-unicorns-trektocht-te-paard-voor-speciale-rolstoel
• https://www.facebook.com/teamfreeeunicorns