Zweelers storten zich op enorme klus

Zweeloo / Coevorden - De bestuursleden van Historische Vereniging Zweeloo hebben een klus te klaren: zij hebben zich op het archief van Zweeloo gestort om dat volledig ‘door te ploegen’. Wekelijks zijn zij een dagdeel in het gemeentehuis.

Gemeentearchivaris Henk Mepschen begeleidt hen daarin. ‘In de nieuwe gemeente Coevorden zijn de archieven van alle vijf voormalige gemeenten – Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo- opgenomen. De herindeling is twintig jaar geleden en dan is er de wettelijke taak om het archiefmateriaal openbaar te maken. Het gaat in dit geval om het archief van Zweeloo over de periode 1920-1997.’ Is de klus geklaard, dan zijn de documenten online te bekijken via de gemeentelijke website en het Drents Archief.

Er staat zestig meter archiefmateriaal te wachten op Fokko Kuipers, Bea Kool, Ton van den Oever en Henk Reinds. Afgelopen donderdag gingen zij aan de slag.

De gemeente heeft geen mankracht om alle documenten uit te zoeken of het werk uit te besteden. ‘Bovendien’, aldus Mepschen, ‘zijn er dan mensen bezig die geen binding hebben met het dorp. Daarom is het belangrijk om de historische verenigingen te betrekken bij het onderzoek.’ Hij begeleidt de mensen en biedt hulp waar dat nodig is.

Elke week aan de slag

‘Elke week’, aldus Henk Reinds, ‘gaan wij met twee personen een dagdeel aan het werk. We moeten wel eerst de weg vinden in het archief.’ De verwachting is, dat er nog ‘topstukken’ uit het archief naar voren komen. Die kunnen mogelijk worden gepresenteerd op een expositie van de historische vereniging.

‘We zoeken’, vertelt Van den Oever, ‘op onderwerp.’ Er zijn nogal wat onderwerpen: die gaan van de organisatie van de gemeente tot de openbare orde, vervoer, recreatie en bouwen. Vol enthousiasme zijn zij aan de slag gegaan en hopen uiteraard over bijzondere ontdekkingen over hun dorp.

Het project van Historische Vereniging Zweeloo kan worden gezien als experiment. Ook andere historische verenigingen zullen waarschijnlijk worden ingezet.’