‘Stop strop om nek van fysiotherapeut’

Coevorden - Dat de zorg in actie komt is landelijk nieuws. Ook de fysiotherapeuten van Fysiotherapie en Training Coevorden gaan 10 oktober actievoeren in Arnhem.

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie en Training Coevorden, verenigd in actiegroep Fysiotherapie (ruim 11.000 leden), delen woensdag om 10.10 uur aan zorgverzekeraar VGZ ‘De Strakke Strop award’ uit. Naast alle wurgende eisen heeft deze zorgverzekeraar een hoofdrol gespeeld in het creëren van verdeeldheid binnen de beroepsgroep fysiotherapie. Zij spraken van ‘gespecialiseerde fysiotherapeuten’ bij lage rugklachten in reclameboodschappen en website. Terwijl het hen puur om bekostiging, behandelgarantie en kostenbeheersing gaat. Het gaat niet om de patiënt. Bij Fysiotherapie en Training Coevorden staat de zorg voor patiënt wel centraal. En dat willen zij graag zo houden.

Fysiotherapeuten hebben last van strenge regels die zorgverzekeraars de beroepsgroep opleggen. Zo kunnen fysiotherapeuten hun patiënten niet altijd de zorg bieden die ze verdienen. Zorg waar patiënten notabene voor verzekerd zijn. Dit komt omdat zorgverzekeraars fysiotherapeuten een behandelindex opleggen: er mogen niet meer behandelingen plaats vinden dan die index aangeeft. De fysiotherapeut wordt zelfs afgerekend op deze index: hij moet geld terugbetalen aan de zorgverzekeraar of hij krijgt het volgend jaar een lager tarief. Een strakke strop dus.

Wat zij ook vervelend vinden is de verplichting om tevredenheid enquêtes (prem) onder hun patiënten uit te zetten. Het is interessant en leerzaam om te weten of een patiënt al dan niet tevreden was over de geleverde zorg. Maar als er niet genoeg enquêtes zijn verstuurd en ingevuld, dan krijgt de fysiotherapeut een lager tarief. Dat tarief is overigens al 13 jaar niet geïndexeerd of verhoogd, terwijl de kosten voor het leveren van goede zorg en een gezonde praktijkvoering wel enorm gestegen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het tarief voor een consult dertig procent onder kostprijs ligt. Over die tarieven of over de inhoud van de contracten is geen enkel gesprek mogelijk met zorgverzekeraars. Het is een kwestie van tekenen bij het kruisje. En daar hebben de fysiotherapeuten genoeg van.