Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Olifantenkudde herenigd!

Bij olifanten in het wild trekken de puberende mannetjes op een gegeven moment van de kudde weg. Dat gaat niet in één keer, maar dat gebeurt geleidelijk.

Als de pubers nog even op familiebezoek willen komen, dan kan dat wanneer ze willen en zoeken ze hun kudde weer op. In dierentuinen verloopt dit proces meestal iets anders: de dierverzorgers signaleren dat een mannetjesolifant begint te puberen en te vervelend wordt om in de kudde te houden. Dan gaat het park op zoek naar een ander park, waar deze olifantenman terecht kan. Het mannetje verhuisd en ziet zijn familie nooit weer. Zo ging het ook jarenlang in Emmen.

In Wildlands is het oppervlak van het olifantenterrein in totaal 9000m2; het terrein bestaat uit een groot buitengedeelte, inclusief waterpartij en een indoorgedeelte, ook met watergedeelte. Voor bezoekers niet te zien, maar wel aanwezig, zijn de trainingsstallen achter de schermen. Het fijne van zo’n groot leefgebied voor deze dieren te hebben is de mogelijkheid om ze te kunnen scheiden. Zo zie je in Wildlands meestal de mannen apart van de vrouwen staan. Het ene deel van de dag staan bijvoorbeeld de mannen binnen en het volgende dagdeel buiten om een frisse neus te halen. Dat dit binnen één dierenpark kan is uniek.

De olifantenkudde in het park bestaat nu uit tien olifanten: de bul, drie volwassen vrouwtjes en zes jonge mannen (waaronder de twee kalfjes). Tot voor kort hadden we de kudde en de mannen apart staan van elkaar, maar sinds kort zijn we met een herintroductie bezig. Dierverzorgers geven de puberende olifantenmannen de vrije keus:  gaan ze met de kudde mee of blijven ze bij de mannengroep?

Op dit moment gedraagt de groep zich heel natuurlijk, maar er is nog wel een toekomstwens: ook de twee oudere bullen van 8 en 9 herintroduceren en alle tien de olifanten als kudde bij elkaar kunnen hebben, als zij daar zelf behoefte aan hebben. Dat Wildlands de olifanten deze mogelijkheid kan bieden is uniek en daar zijn we ook erg trots op.