Groep jongeren valt gehandicapte hardlopers lastig

Coevorden – De Hi5Club, een hardloopgroep voor mensen met een verstandelijke beperking die wekelijks rond sportcomplex De Swaneburg in Coevorden traint, is woensdagavond lastig gevallen door een groep jongeren.

Dat meldt coach Heleen Coenen van de Hi5Club.

‘Zij gooiden pylonen om en maakten vervelende opmerkingen. Omdat het gaat om een groep kwetsbare mensen kwamen de opmerkingen hard binnen’, reageert zij. ‘Onlangs heeft voetbalvereniging Germanicus een deel van het sportveld aangeboden aan ons om te trainen. Iets waar we ontzettend blij mee zijn. Die bewonderenswaardige actie moet de lopers juist een veilige plek bieden, niet om lastig gevallen te worden.’

'We hebben aan het kortste eind getrokken'

Heel even speelde Coenen met de gedachte de politie erbij te halen, maar zag daar vanaf. ‘De loopgroep zou heel paniekerig reageren als de politie erbij zou komen. Ik heb de jongeren verzocht om te verdwijnen, maar ze bleven doorgaan met etteren. Volgens hen was het een openbare weg en hadden ze het recht om daar te mogen zijn.’

De loopgroep is daarop gestopt met de training en vertrokken. ‘We hebben aan het kortste eind getrokken’, zegt Coenen, die heeft besloten geen aangifte te doen.

De Hi5Club bestaat sinds 2011, toen de lopers begonnen met trainen in het Van Heutszpark. Onlangs verplaatsten de activiteiten zich naar De Swaneburg.