Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Leeuwin onder het mes

Net als bij veel andere dieren in Wildlands wordt ook bij de Afrikaanse leeuwentroep aan geboortebeperking gedaan.

Dit om te voorkomen dat er teveel jongen in gevangenschap worden geboren waarvoor in andere dierenparken geen plaats is. Nadat twee leeuwinnen in het voorjaar naar een andere dierentuin zijn vertrokken, is er in Emmen weer ruimte voor nieuwe welpjes.

Bij de vruchtbare leeuwinnen is een pil geïmplanteerd achter het oor, die meerdere jaren werkt. Als deze wordt verwijderd worden de dames binnen enkele weken weer krols. Afgelopen maand verwijderde de dierenarts van Wildlands de pil bij één van onze vrouwen. Belangrijk is natuurlijk een algehele verdoving en dit gaf gelijk een mooie gelegenheid om de gezondheid van het dier te checken. De operatie is goed verlopen, een kleine hechting achter het rechteroor is nog te zien.

Ook voor het welzijn van de andere leeuwen is het belangrijk dat er af en toe jongen worden geboren.  Zo wordt de samenwerking in de groep versterkt op het moment dat er welpen zijn. En het brengt natuurlijk ook veel afleiding mee!

Een paar foto’s van bezoekers op de social media-pagina’s van Wildlands bewijzen dat onze leeuwenkoning Dudley er al weer hard aan werkt! ;)