Kunstenaars schenken werk aan Stedelijk Museum Coevorden

Coevorden - Kunstenaars Kitty Boon en Marieke Geerlings hebben aan Stedelijk Museum Coevorden een eigen kunstwerk geschonken. Beide objecten zijn tot zondag nog te zien als onderdeel van de tentoonstelling 'Tussen kunst en geschiedenis'. Daarna krijgen ze een permanente plek in het museum aan de Haven in Coevorden.

Kitty Boon maakte de video-installatie ‘Harmonie’ naar aanleiding van een oude vaandel van de personeelsmuziekvereniging van de gelijknamige strokartonfabriek ‘Hollandia’. Marieke Geerlings heeft een groot keramieken beeld geschonken met de titel 'Je kwam van verre om hier dood te gaan'.

Meer bezoekers

Volgens museumdirecteur Stefanie Ottens heeft het museum heeft in de afgelopen maanden extra veel bezoekers getrokken. 'Alleen al in augustus hebben we bijna 900 bezoekers gehad, dat is ongeveer 300 bezoekers meer in deze maand dan in voorafgaande jaren. Dit grote aantal is ook bereikt dankzij de extra tentoonstelling ‘Historie in het centrum’. De ‘Tussen kunst en geschiedenis’ tentoonstelling trok ook meer kunstgeïnteresseerd én jonger publiek. Als klap op de vuurpijl hebben twee kunstenaars hun kunstwerk geschonken aan het museum. Het zijn mooie en bijzondere aanvullingen voor de collectie. Wij zijn erg blij met deze geschonken kunstwerken, die dankzij de financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BNG Cultuurfonds én natuurlijk door de inzet van de kunstenaars zijn gerealiseerd.'

Kitty Boon

Kitty Boon heeft in de tentoonstelling haar werk toegelicht: 'Het kunstwerk gaat over de bewustwording van de verschillen tussen werk en privé en tussen vroeger en nu. Ik probeer de sociale cohesie binnen de historische en het hedendaagse dorpsleven zichtbaar te maken en wat dat betekent voor de bevolking. In mijn installatie worden samenspelende mensen als stimulans getoond. De onderlinge verbinding, de vreugde en het plezier staan centraal. Het werk is een ode aan de gemeenschapszin.'

Marieke Geerlings

Het werk van Marieke Geerlings is gemaakt naar aanleiding van het skelet, dat vermoedelijk van een Spaanse soldaat is. Dit skelet ligt in de vaste collectieopstelling van het museum. Het beeld van Geerlings wordt binnenkort geplaatst nabij dit skelet. Het beeld is 'een schrijn voor de soldaat, omdat ik vind dat hij recht heeft op een eerbetoon. Door zijn vingerkootjes, die ontbreken bij het skelet, daarin tentoon te stellen hoop ik dat je anders gaat kijken naar het skelet: dat je meer beseft dat het een mens is geweest, wiens graf nooit door familie bezocht kan worden', zo verklaarde Geerlings over haar werk.

Andere deelnemende kunstenaars van deze tentoonstelling zijn Herman Roozen, Robin d’Arcy Shillcock, Siemen Dijkstra, Jans Muskee, Pepijn van den Nieuwendijk en Ria Penthum.