Rensenhut en natuurspeelplaats grote winnaars bij prijsvraag Rensenpark

Emmen – Een multifunctioneel ‘schuurtje’ voor culturele en educatieve activiteiten en een natuurspeelplaats waren de grote winnaars bij een speciale prijsvraag voor leuke initiatieven voor het Rensenpark. De uitreiking vond vrijdagochtend plaats in ouderencentrum Cho in het Rensenpark.

De Stichting Jaap en Aleid Rensen scheef deze voor de zomer uit voor mooie plannen die het culturele en educatieve karakter van het Rensenpark versterken. Het platform heeft ruim een half miljoen euro in kas en wil jaarlijks ruim 50.000 euro in het terrein van de voormalige dierentuin steken. In totaal kwamen er veertig inzendingen binnen, waaruit er vijf kandidaten werden gekozen. In juli mochten deze hun plannen presenteren in het voormalige Biochron.

Maki-eiland

De natuurspeelplaats, een idee van Esther Peters uit Emmen, viel zelfs twee keer in de prijzen. Naast de tweede plek van de vakjury, goed voor 2500 euro, mocht ze ook de publieksprijs in haar zak steken. Dat leverde ook nog eens een extra 1000 euro op. Peters ziet het oude maki-eiland als een geschikte plek voor haar idee. Haar ideaal is een speelplaats die bestaat uit onder meer een kabelbaan over het water, klimbomen, varen met een pontje, vlotten maken, hutten bouwen, een vuurplaats, losse planken en boomstammetjes, schommels en een over het water gespannen apentouw. Kortom, een plek die naast lekker spelen ook de creativiteit stimuleert.

Toch zal Peters nog wat potjes moeten vinden voor haar plannetje. Alleen de speeltoestellen kosten al gauw 20.000 euro.

Eerbetoon

Het mees gecharmeerd waren de juryleden echter van het idee van Rick van Abelen, afstuderend student architectuur aan de universiteit in Eindhoven. Zijn Rensenhut is niet alleen een eerbetoon aan de directeurskoppel Jaap en Aleid Rensen, het is ook een locatie die je kunt gebruiken voor het houden van exposities, als startpunt voor rondleidingen, voor workshops en als podium voor bijvoorbeeld een pop-up concert. De bouwkosten bedragen ongeveer 15.000 euro.

Trouwpaviljoen

De gemeente en de Stichting JAR maken samen met de gemeente Emmen afspraken over de verdere ontwikkeling van hun plannen. De overige inzendingen bestonden uit een onderkomen voor vleermuizen, een buitenbeweegplaats en de verplaatsing van het Trouwpaviljoen naar het Rensenpark. De stichting beloont ook deze initiatiefnemers met een kleine bijdrage.

Geen nieuwe prijsvraag

Volgend jaar komt er geen nieuwe prijsvraag, maar de stichting houdt de deur open voor leuke plannen die het Rensenpark verder kunnen verrijken. Kijk op https://stichtingjar.nl voor meer informatie.