Treant stoomt studenten klaar voor baan in zorg

Odoorn - Ook dit schooljaar runnen studenten zelfstandig afdelingen bij Treant Zorggroep. In zowel de woonwijkcentra als in de ziekenhuizen van de zorggroep leren mbo- en hbo-stagiaires op zogenaamde leerafdelingen zelfstandig werken.

Het uiteindelijke doel is om de afdeling zelfstandig te runnen. In woonwijkcentrum De Paasbergen in Odoorn wordt dit jaar een lustrum gevierd: voor de vijfde keer op rij worden studenten in de praktijk opgeleid tot zorgprofessionals.

De studenten draaien mee in alle reguliere diensten (ochtend, middag en avond) en worden gaandeweg het studiejaar verantwoordelijk voor steeds meer aspecten die komen kijken bij de organisatie van een goed werkende verpleegafdeling. Op de achtergrond blijven gediplomeerde zorgprofessionals aanwezig om deze studenten te ondersteunen.

Meer tijd en aandacht

De aanwezigheid van studenten zorgt – vanwege de dubbele bezetting van gediplomeerde zorgprofessionals en studenten - voor meer tijd en aandacht voor bewoners en patiënten. De docenten van de betrokken scholen geven les op de Treant-locatie. Het gevarieerde lesprogramma wordt aangevuld met gastlessen door zorgprofessionals van Treant. Studenten kunnen het geleerde direct in de praktijk brengen. Ze leren omgaan met verantwoordelijkheid, werkdruk en samenwerken. Een unieke kans voor studenten om zich goed voor te bereiden op hun toekomstige baan.

Bij Treant zijn in totaal op zes locaties leerafdelingen waar studenten worden klaargestoomd voor een baan als zorgprofessional. Naast De Paasbergen beschikken ook woonwijkcentra De Schutse in Coevorden en De Horst in Emmen over afdelingen die gerund worden door studenten. Tonckenhuys in Zuidwolde start binnenkort. In het Scheper Ziekenhuis in Emmen en Bethesda in Hoogeveen zijn leerafdelingen op het gebied van oncologie en chirurgie/orthopedie en neurologie. In het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal zijn al sinds jaar en dag leerafdelingen op de cardiologie/neurologie, interne geneeskunde/oncologie, dagbehandeling en chirurgie/orthopedie.