Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Bladsnijdersmieren hebben nieuw verblijf

De bladsnijdersmieren in Wildlands zijn te ontdekken in de wachtrij van de Rimbula River (de bootjes in de overdekte jungle). De manier van leven van deze kleine insecten is met recht bijzonder te noemen.

Een kolonie bladsnijdersmieren leeft namelijk in een ondergronds hol. Daar kweken waar ze een schimmelsoort kweken waarvan zij kunnen eten. Deze mieren Ze verbouwen dus als het ware hun eigen voedsel.

Werkstermieren zijn vooral bovengronds te zien. Daar gaan zij op zoek naar goede bladeren om er met hun scherpe kaken stukken af te knippen. Die stukjes blad houden ze boven hun kop als ze het naar de nestruimte brengen. Daar nemen andere werksters het blad over, maken het schoon, vermalen het tot kleine balletjes en brengen het naar de schimmel. Dankzij dit bladmateriaal groeit de schimmel en vormt ook een soort paddenstoeltjes. Deze vormen het voedsel van de bladsnijdersmieren.

Aan het hoofd van de kolonie bladsnijdersmieren staat een koningin, die als belangrijkste taak heeft het leggen van eitjes. De larven die daar uitkomen (en later ook de poppen) verblijven in de schimmel tot ze tot mier zijn uitgegroeid.

Helaas was de kolonie in Wildlands tot voor kort niet goed zichtbaar, door de wat lastige plaatsing van de nestkasten en het buizenstelsel. Daar is nu verandering in gebracht! Op een boomstam zie je de mieren met verse takken en bladeren gevoed worden. Bezoekers kunnen op deze manier met eigen ogen ontdekken waar deze mier zijn naam aan dankt!