SamenLoop voor Hoop: 'Op naar 50 teams'

Coevorden - De SamenLoop voor Hoop Coevorden vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 september op en rond de Weeshuisweide. Vrijwilligers zijn al lange tijd in touw en hun inspanningen zijn beloond: ‘We hebben nu zo’n veertig teams. Op naar de vijftig!’ aldus de leden van de werkgroep teamwerving.

Ook is individuele deelname mogelijk. Zij kunnen zelf kiezen hoe lang zij willen lopen. Van de teams dient minimaal één lid aan de wandel te zijn gedurende de 24 uur.

Willeke Scholten, Karin Derksen en Karel Grooten zijn er maar wat druk mee om het evenement in de strijd tegen kanker op poten te zetten, samen met al die andere werkgroepen. ‘Het gaat steeds meer leven in Coevorden’, aldus het drietal. ‘Ook de ondernemers zijn heel enthousiast. Het draagvlak is heel groot. Bijna iedereen draagt wel een stukje leed dat kanker heet.’

Symbool

Tijdens de SamenLoop voor Hoop wordt er door teams 24 uur lang gewandeld, die symbool staat voor de voortdurende strijd tegen kanker. Op de Weeshuisweide wordt daarvoor een ronde uitgezet.

Acties en optredens

Inmiddels zijn velen actief om reeds geld bijeen te brengen. Ook kunnen deelnemers zich laten sponsoren door vrienden, familie, verenigingen en/of bedrijven. De teams hebben bovendien donatieboxen, die zij in bedrijven of tijdens evenementen kunnen neerzetten. Bedrijven die meedoen, krijgen een logo op de website en kunnen zich tijdens het evenement presenteren met een spandoek of banner.

Daarnaast zijn er tijdens de loop allerlei activiteiten en optredens om de opbrengst te verhogen. Coop houdt een flessenactie en verdubbelt de opbrengst. Coop Oldengarm heeft de SamenLoop als doel uitgekozen.

Eregasten

Belangrijk tijdens de SamenLoop voor Hoop zijn degenen, die de kanker hebben overwonnen of daarvoor nog strijd leveren. ‘In deze regio zijn we nog wat te bescheiden’, aldus Karin Derksen. ‘Zij kunnen zich nog steeds aanmelden om een symboolfunctie te vervullen. We herdenken mensen, maar het is vooral ook een feest van hoop en leven. Met name bij de opening, de indrukwekkende kaarsenceremonie en slotceremonie spelen zij een belangrijke rol. Overigens hoeven zij niet de volledige 24 uur aanwezig te zijn.’

Programma

De start van de SamenLoop voor Hoop is om 14.00 uur. De burgemeester en in ieder geval Miss Ganzenhoedster verrichten de openingshandeling. Het totale programma is inmiddels rond. ‘We hebben alleen nog wat ruimte voor de muzikale omlijsting’, zegt Willeke Scholten. ‘Mark Bouwers zingt een lied en verder hebben we al muziek van shantykoor tot popkoor. Er is veel entertainment, zoals kinderspelen, en er wordt een veiling gehouden. ‘Verder’, vertelt Karin, ‘is er een pyjamaparty en wordt een verkleedronde gehouden. De kaarsenceremonie is om 22.30 uur en dat wordt ongetwijfeld een heel emotioneel moment.’ Karel vult aan: ‘Er zijn nog steeds kaarsenzakken te koop voor dit onderdeel.’

Kinderloop

Onderdeel van de activiteiten is een kinderloop van 24 minuten. Die wordt gehouden op zaterdag 29 september om 16.00 uur. Ook hiervoor kunnen de kinderen aan de slag met allerlei acties. Inmiddels zijn allerlei acties gaande.

Informatieavond

‘Het is wel handig’, aldus Karel Grooten, ‘dat actie op elkaar worden afgestemd.’ Er is op dinsdag 28 augustus nog een informatieavond in De Nieuwe Veste voor zowel nieuwe deelnemers als de teams die zich reeds hebben aangemeld. Er is op dinsdag 18 september een bijeenkomst om de puntjes op de i te zetten.

Vrijwilligers

De organisatie hoopt nog op vrijwilligers, die tijdens de 24 uur allerlei hand- en spandiensten willen verrichten. ‘Daar zouden we heel blij mee zijn’, aldus het drietal. En natuurlijk zijn sponsors ook zeer welkom.

Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque wordt overhandigd aan KWF Kankerbestrijding. Een deel gaat naar inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen.

Start

Twee jaar geleden werd in Hardenberg de SamenLoop voor Hoop gehouden. ‘Als dat toch eens in Coevorden zou kunnen’, dacht Willeke Scholten. ‘Ik zag een oproep van de burgemeester en zo ging het balletje aan het rollen.’ Karin: ‘Het heeft echt een sneeuwbaleffect, het gaat gewoon gebeuren. Als je de juiste, gemotiveerde mensen hebt, wil het echt.’ Wethouder Jan Zwiers is overigens ambassadeur van deze loop. Vorig jaar vond de SamenLoop voor Hoop plaats in Zweeloo en dat is zeer succesvol verlopen. Om goed voorbereid en ideeën op te doen, werd contact gezocht met andere organisaties van een SamenLoop.