'Rijke historie spreekt tot verbeelding'

Oosterhesselen - Harm Dijkstra uit Sleen raakte geïnspireerd door De Klencke bij Oosterhesselen. ‘Het heeft zo’n rijke historie, dat spreekt tot de verbeelding.’ Dat leidde tot de grootscheepse muziek- en theaterproductie ‘De Toorn van Thunaer’, die voor september 2019 op de agenda staat.

Hij riep daarvoor de hulp in van Gerrit Hegen en Jan Kruimink. Dijkstra schreef eerder al ‘Lief en Leef’ en ‘Op de vleugels van de wind’. De nieuwste productie is voorwaar geen simpele klus, maar duidelijk is dat Dijkstra, Hegen en Kruimink zich met hart en ziel inzetten voor deze productie. ‘Ik wilde’, aldus Dijkstra, ‘al graag samenwerken met Jan, omdat hij prachtige koorarrangementen maakt.’ Zij trekken daarin samen op. Ook de eerdere samenwerking met Hegen was succesvol, zodat het drietal elkaar snel vond.

Roofridders

Het verhaal speelt zich 600 jaar geleden af in het jaar 1419. In dit verhaal zijn een aantal historische elementen opgenomen, waaronder het verhaal rond De Klinkenberg bij Gees, de havezate De Klencke, een klooster en een tolhuis. Ook de kerktoren van Oosterhesselen speelt een belangrijke rol. Sleen heeft de hoogste kerktoren van Drenthe. Dr. Jan Naarding beschrijft in een gedicht dat in Oosterhesselen plannen gemaakt werden voor een hogere toren. Daardoor ontbrandde een strijd tussen Oosterhesselen en Sleen. Ook met de Zweelers zijn ze het niet altijd eens. Door de komst van roofridders naar De Klencke vinden zij elkaar toch: gezamenlijk trekken zij ten strijde in De Toorn van Thunaer onder het motto ‘Eendracht maakt macht’. Die strijd wordt in 2019 verbeeld.

Inmiddels zijn er al wel voldoende acteurs en zangers om het stuk te kunnen spelen. De eerste audities zijn achter de rug. ‘Het is een smeltkroes van mensen en er is veel saamhorigheid’, vindt Dijkstra.

Welkom

‘Maar er kunnen zeker nog mensen bij’, aldus Gerrit Hegen. ‘Het gaat vooral om mannen en jongeren. Zo zijn we ook op zoek naar een groep jongeren van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’, die jaarlijks activiteiten houden als paasvuren en carbidschieten. Ook zoeken we nog naar een koe, in de haarkleur van de stier zoals die voorkomt in het schilderij van Paulus Potter.’ Vrijwilligers voor hand- en spandiensten zijn eveneens welkom.

Wie mee wil doen, dient er rekening mee te houden dat vanaf 5 augustus 2019 volop wordt gerepeteerd zodat vakanties dan niet mogelijk zijn.

Locatie

Als locatie is gekozen voor het terrein aan de Mosterddijk bij de Oude Tolhuisweg aan de oever van de Boksloot met uitzicht op het tolhuis. De natuur dient grotendeels als decor voor het spektakel. ‘Deze locatie is prachtig; men kan er heerlijk wandelen, zitten en genieten’, aldus de heren. Dat willen zij de bezoekers laten ervaren tijdens de vijf voorstellingen. De Drentse streektaal is de voertaal in de voorstellingen.

Naast solisten en kleine groepen wordt er voor het zingen een groot gemengd koor ingezet van ruim 80 personen. Zij worden muzikaal begeleid door fanfare Excelsior, aangevuld met een pianist. Jan Kruimink: ‘Het orkest bestaat uit zo’n zestig personen. Juist in 2019 bestaat Excelsior honderd jaar.

Plannen

De bijpassende decors en kleding worden zelf gemaakt of gezocht. De initiatiefnemers zijn druk met een projectplan en het verwerven van subsidies. Daarnaast wordt een educatief plan ontwikkeld met een wandel- en fietstocht door het gebied van Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo.

Voor deze plannen is de stichting Ter Klinke opgericht met het doel om culturele evenementen te organiseren. De Drentse streektaal wordt zoveel mogelijk gebruikt.

Meer informatie staat op www.terklinke.nl, www.toornvanthunaer.nl en Facebook.