Kiek nou 's!
Door Herman Woltersom

Hoe bioscoop Holman uit Coevorden verdween

Coevorden - Lege plekken in het stadscentrum worden de komende jaren opgevuld. Zo verrijzen op de oude bioscooplocatie op de hoek van de Bentheimerstraat en Oostersingel koopappartementen. Trouwe bezoekers waren in 1991 teleurgesteld over de verdwijning van de laatste kleine bioscoop in het Noorden.

Holman noemde het in 1991 het ‘definitieve einde van de Levende Photographie voorzien van geluid in Coevorden’. Want, er was een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Op de locatie waar bioscoop Holman stond, was altijd een horecabestemming. Eind 1800 vestigde Kleine Staarman op die plek een hotel dat echter in 1903 door brand werd verwoest. Op 2 juni 1906 werd door ‘den heer J.H. Kleine Staarman aanbesteed het bouwen van een hotel’. Laagste inschrijver was de heer S.W. de Boer uit Coevorden voor 12.430 gulden. Tot 1908 had de heer van Zanten de leiding. In 1918 werd het hotel door Rieks Holman uit Winschoten overgenomen. Het hotel beschikte over meerdere zalen en in één van de zalen begon Holman in 1926 een bioscoop.

De eerste geluidsfilm werd in Coevorden in 1928 vertoond. Dat was echter geen succes. Het geluid kwam namelijk van een grammofoon die niet dikwijls synchroon liep met de beelden. Doordat de gemeente de verbouwingsplannen van Holman niet goedkeurde, verkocht hij het bedrijf. Het pand werd aangekocht door de SDAP. De partij maakte er een volksgebouw van. Dagelijks vonden in de diverse zalen vergaderingen en bijeenkomsten plaats van de diverse socialistische verenigingen.

Artiesten

In 1943 kocht Ab Holman het bedrijf aan de Bentheimerstraat. De bioscoopzaal besloeg maar een klein gedeelte van het grote gebouw. Holman had naast de bioscoop een hotel, een café en een slijterij in het complex. De bioscoopzaal werd niet alleen voor films gebruikt. Grote namen als Wim Sonneveld, Toon Hermans en Paul van Vliet werden naar Coevorden gehaald en traden op in zaal Holman. Als ze bleven overnachten was dat natuurlijk in hotel Holman. Het werd op een gegeven moment te duur om artiesten naar Coevorden te halen. Bovendien begon de televisie de huiskamers te veroveren.

Ook voor het hotel braken moeilijke tijden aan. Het was moeilijk om het nog rendabel te maken en daarom werd het hotel op een gegeven moment gesloten. Wat overbleef was de bioscoop. Soms werden er films vertoond die in kerkelijke kring verzet opriepen. Zo werd door de pastoor uit Steenwijksmoer de banvloek uitgesproken over een film die bij Holman draaide. Er zaten beelden van een bevalling in. Het werkte averechts, want de dagen daarop zat de zaal afgeladen vol.

Opleving

Vlak voor dat Ab Holman de pensioengerechtigde leeftijd bereikte deed hij nog een grote investering. Als een van de eersten in Nederland vertimmerde hij in 1979 zijn theater tot service bioscoop met bediening in de zaal. Het bleek gouden idee, die hij had opgedaan toen hij samen met een aantal collega's een studiereis door Duitsland maakte.

De invoering van de service in de zaal zorgde voor een opleving van het bioscoopbezoek in Coevorden. Echter, op een gegeven moment liepen de bezoekersaantallen weer terug. Ook de leeftijd begon mee te spelen en werd de zaak verkocht. De spoelentoren verhuisde naar Utrecht, de stoelen gingen naar Den Haag, Almelo en Apeldoorn en de projectoren belandden in Delft, Bussum en Amsterdam.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 1991 en Stap voor stap door Coevorden