Defensie biedt excuses aan voor gebruik Chroom-6-verf

Coevorden - Defensie bood maandag bij monde van staatssecretaris Barbara Visser aan oud-medewerkers van de voormalige vijf POMS-locaties (NAVO-depots) excuses aan voor het gebruik van Chroom-6-verf.

Defensiemedewerkers zijn op deze plaatsen blootgesteld aan Chroom-6. De mate van blootstelling varieerde per functie.  Op de NAVO-depots in Brunssum, Eygelshoven, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen werd tussen 1984 en 2006 Amerikaans militair materieel onderhouden met chroom-6-verf, dat roestvorming tegengaat. Defensie heeft in het verleden verzuimd om de medewerkers voldoende te informeren over de risico’s van het werken met deze verf. Het ontbrak tevens tot medio jaren negentig aan maatregelen om veilig te kunnen werken met chroom-6.

Staatssecretaris Barbara Visser: 'Het is nu duidelijk dat Defensie in het verleden verzuimde om deze (oud-)collega’s voldoende te beschermen en ook niet als werkgever heeft voldaan aan haar zorgplicht. Dit betreur ik ten zeerste en bied ik mijn excuses voor aan. De tijd kan ik niet terugdraaien, maar Defensie zal, zoals vanaf het begin van het RIVM-onderzoek is aangegeven, zijn verantwoordelijkheid nemen en onze (oud-)collega’s nazorg blijven bieden waar nodig.'

Regeling opgesteld

Defensie heeft in overleg met de bonden een regeling opgesteld voor de (oud-) medewerkers van de POMS-locaties die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6 of hun nabestaanden. De staatssecretaris: 'Ik zie toe op een goede, toegankelijke en soepel verlopende uitvoering van de regeling. Daarbij ben ik mij volledig bewust van het feit dat geen enkele financiële uitkering het leed, de onzekerheid en het verdriet bij betrokkenen, familieleden of nabestaanden kan wegnemen.'

Aanleiding tot het onderzoek was dat in de loop van 2014 sprake bleek van een toenemend aantal meldingen van gezondheidsklachten bij (oud-)medewerkers die op POMS-locaties hebben gewerkt. Hierop besloot toenmalig minister Jeanine Hennis-Plasschaert in maart 2015 tot een onderzoek. Dit is uitgevoerd door het RIVM (coördinatie), de Universiteit Utrecht, TNO en de Maastricht University.

Er komt nog een aanvullend onderzoek naar het gebruik van chroom-6 op andere defensielocaties en het gebruik van CARC (Chemical Agent Resistant Coating) op POMS-locaties. Deze onderzoeken worden momenteel opgestart.