Gevaar van chroom-6 was bekend

Coevorden - Het ministerie van Defensie is aansprakelijk voor de gezondheidsklachten van medewerkers door te werken met chroom-6. Dit stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vast. Ook op het voormalige NAVO-depot in Coevorden werd gewerkt met chroom-6.

Maandag wordt het rapport van het RIVM over chroom-6 officieel gepresenteerd, de conclusies lekten echter vrijdag al uit. Het onderzoek van de RIVM richtte zich in eerste instantie op vijf NAVO-depots, waar Amerikaans legermaterieel werd opgeslagen en onderhouden. Naast Coevorden was dat in Ter Apel, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven waar materieel van de Amerikaanse strijdkrachten werd onderhouden.

In het voorjaar van 2014 kreeg Defensie signalen van oud-medewerkers die vermoedden ziek te zijn geworden door het werken met chroomverf. Defensie vroeg het RIVM om onderzoek te doen naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van het werken met chroom-6 bij de krijgsmacht.

Volgens het rapport van het RIVM wist het ministerie dat chroom-6 gevolgen voor de gezondheid zou hebben. Uit het onderzoek blijkt dat deze kennis niet werd gedeeld met de werknemers of de bedrijfsartsen. Werken met chroom-6 op een onveilige manier kan leiden tot onder meer longkanker, neuskanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen.

De uitkomsten van het langverwachte onderzoek naar chroom-6-verf zijn belangrijk, omdat de weg daarmee eindelijk open komt te liggen voor een definitieve schaderegeling voor zieke werknemers.

Defensie zal maandag waarschijnlijk een collectieve tegemoetkomingsregeling presenteren voor de zieke oud-medewerkers. Het ministerie kwam enkele jaren terug met een beperkte coulanceregeling. Voor betrokken oud-werknemers houdt Defensie op 6 en 8 juni voorlichtingsbijeenkomsten, waar zij nader worden geïnformeerd over de RIVM-onderzoeksresultaten.