Emmenaar (24) beledigt agent: voorwaardelijke geldboete

Emmen - Een 24-jarige man uit Emmen heeft een voorwaardelijke geldboete opgelegd gekregen voor het aantasten van de goede naam van een politieagent in zijn woonplaats.

De politie in Emmen kreeg op 4 juni vorig jaar de melding dat er personen met een taser in het centrum waren gezien. De Emmenaar voldeed aan een van de signalementen en werd staande gehouden door een agent. Toen hij daarna door mocht lopen, sloeg hij zijn arm om ‘blanke mensen’ heen en zei hij met een luide stem: 'Jullie worden niet zomaar aangehouden en gefouilleerd hé?'

Goede naam aangetast

De agent voelde zich door deze opmerking in zijn goede naam aangetast. In de rechtbank gaf de Emmenaar aan dat het niet de bedoeling was om hem te beledigen. 'Ik ben niet agressief geweest en heb niets persoonlijks gezegd. Maar als je bijna ieder weekend wordt aangehouden terwijl je er niets mee te maken hebt, word je er op een gegeven moment zo ziek van.'

Etnisch profileren

De Emmenaar had eerder een strafbeschikking van 350 euro aangeboden gekregen. Hier ging hij niet mee akkoord, waardoor de zaak donderdag door de politierechter werd behandeld. De officier van justitie vond dat er sprake was van smaad, omdat de agent zich niet bezig hield met etnisch profileren. 'Er is meneer verteld waarom hij staande werd gehouden. Dit is een agent ervan beschuldigen dat hij zijn ambt niet integer uitvoert.' Zij vond de geldboete nog steeds passend.

Voorwaardelijk

De rechter legde de boete echter voorwaardelijk op, met een proeftijd van twee jaar. 'Etnisch profileren is een probleem, maar daar was hier geen sprake van. Ik vind uw opmerking in deze situatie smaad, maar vind het wel wat anders dan dat u bijvoorbeeld had gezegd dat de agent een racist was. Dat vind ik een zwaardere uiting.' (ADP).