FOTO's: Pianodag valt ook bij kinderen in de smaak

Emmen / Noord-Sleen - Het begon met een paar strepen op papier, maar dit veranderde in korte tijd in een prachtige kunstwerk. Dat was zondagmiddag te zien tijdens de tweede pianodag in het Atlas Theater in Emmen.

Beeldend kunstenaar Marion Mencke uit Noord-Sleen verzorgde er een workshop 'Schilderen op muziek' voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Mencke: ‘Ik laat de kinderen eerst het bekende kinderboek Het Blauwe Paard van Eric Carle zien. Ik laat ook allerlei andere voorbeelden zien van kunstwerken die dieren op een bijzondere, fantasievolle manier afbeelden. Dan komt de muziek erbij, vooral het bekende Carnaval Der Dieren van Camille Saint-Saëns. Daarin zijn allerlei dieren te horen, zoals een leeuw, een zwaan en zelfs een schildpad. Daar gaan we dan met elkaar over praten: welk dier hoor je, hoe beweegt het, welke kleuren zie je voor je? En dan gaan we aan de slag met krijt en verf en gaat ieder kind zijn eigen fantasiedier tekenen waarna er hele mooie kunstwerken ontstaan'.

Daarnaast gaf Jeroen Swarte een interactief Kindercollege 'Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort'.

De pianodag bood een veelzijdig programma voor amateurpianisten van ieder niveau, zowel klassiek geïnteresseerd als in pop- en jazzmuziek. De dag was niet alleen interessant voor amateurpianisten van iedere leeftijd, maar ook voor pianodocenten en iedereen die graag luistert naar pianomuziek.

Vijfminutenfestival

Ook kon men ervaren hoe het is om in een prachtig nieuw theater op te treden. In de foyer stonden hiervoor twee grote vleugels klaar voor iedereen die graag meedoet aan het Vijfminutenfestival. Elke muziekstijl was welkom, licht of klassiek en jazz of barok. De enige voorwaarden was dat de muziek akoestisch moest worden uitgevoerd en niet langer dan vijf minuten duurde. De organisatie was in handen van de Stichting Noord Nederlandse Pianodagen. Zij willen een ontmoetingsplaats en een podium bieden voor pianospelend Noord-Nederland. Zowel voor piano amateurs als voor pianostudenten maar ook voor professionele pianisten en pianodocenten.