OM gaat in hoger beroep in zaak fatale overval Gees

Gees - Het Openbaar Ministerie is het niet eens het oordeel van de rechtbank in de zaak over de fatale overval op Koert Elders in Gees en gaat in hoger beroep.

De rechtbank in Assen verklaarde het OM niet ontvankelijk in de zaak tegen Fidan J. (25) uit het Belgische Borgerhout. Doordat de officier van justitie bewust een getuigenverklaring, waarvan ze wist dat die fouten bevatte, in het dossier heeft gedaan, heeft ze de rechtbank misleid. Dat zei de rechtbank in haar vonnis. Daardoor zat J. vier maanden te lang in voorarrest.

Door de fouten gaat J. vrijuit. De andere drie verdachten kregen strafvermindering. Abdelhak B. (28) uit Amsterdam en Belg Anouar K. (27) kregen geen vijftien maar twaalf jaar cel vanwege de fouten van het OM. De rechtbank ziet hen als de mannen die Elders zo hebben toegetakeld dat hij kort na de overval overleed.

Yero V. (22) is veroordeeld tot zes jaar cel. Hij kreeg niet alleen strafvermindering, de rechtbank vindt ook dat zijn rol kleiner is geweest dan het OM stelt. Volgens de rechtbank heeft hij geen geweld tegen Elders gebruikt, maar alleen met zijn vriendin naar de kluis is geweest om geld te kunnen krijgen. Tegen hem was dertien jaar cel geëist.

Het OM ontkent dat de officier heeft geprobeerd te rechtbank te misleiden en er bewust verkeerde info in het zaaksdossier is gedaan. (ADP)