Nieuw-Schoonebeek maakt werk van museum voor kerkelijke kunst en streekgeschiedenis

Nieuw-Schoonebeek - In Nieuw-Schoonebeek opent naar alle waarschijnlijkheid komend najaar het zogeheten Pastoor Janning Museum, genoemd naar de in 1980 overleden priester en oud-dorpsbewoner Hein Janning.

Het museum staat momenteel nog in het Friese Workum, één van de Friese Elf steden, want dat was de laatste parochie van de pastoor. Het moet daar weg onder andere omdat het pand een andere bestemming krijgt. Vanuit Workum kwam het verzoek de collectie in het geboortedorp van de pastoor te mogen onderbrengen. Dat leidde volgens voorzitter Andre Lambers van de Historische Vereniging Nei-Schoonebeek tot veel enthousiasme.

Locatie

Een werkroep van de historische vereniging en leden van de Pastoor Janning Stichting heeft bijna een jaar aan de plannen en financiering gewerkt. Het eerste stadium van de verhuizing, die van het depot en de Janningkapel, zijn in een vergevorderd stadium. Als men het eens kan worden over de voorwaarden voor de huur zal dit jaar nog de collectie van Friesland definitief naar Drenthe verhuizen. Waar het museum precies gehuisvest wordt, wil Lambers nog niet zeggen. ‘We moeten nog een paar puntjes op de i zetten en de locatie is daar een van’ legt hij uit.

Kerkelijke kunst en streekmuseum

Het Pastoor Janning Museum wordt een kerkelijk én een streekmuseum. ‘Je ziet de schilderijencollectie van de pastoor en andere zaken met een religieuze achtergrond. Maar we zetten deze vooral in om te vertellen over de vorming en het leven in het veengebied van de regio, Coevorden naar Nieuw-Schoonebeek en Emmer-Compascuum’,’ aldus Lambers. Hij hoopt in het eerste jaar meer dan 1000 bezoekers te trekken.

Beeld en geluid

Door middel van verhalen in beeld en geluid krijgt de bezoeker een idee van leven in het Drentse en Duitse veengebied in vervlogen tijden. Die grens speelde vroeger nauwelijks een rol. In Schöningsdorf staat bijvoorbeeld nog een veenkerkje dat door de Nederlandse bisschoppen betaald is. ‘Als Nieuw-Schoonbekers zijn we reuzetrots dat dit museum in ons dorp komt. Het is toch een eerbetoon aan een oud dorpsbewoner, die hier trouwens nooit als priester gewerkt heeft.’

Twintigtal vrijwilligers

Bedoeling is dat het eerste deel van het museum eind dit jaar voor het publiek opengaat. Het geld voor de verhuizing en inrichting is binnen. Aan de financiën voor de lange termijn wordt nog gewerkt. Niet minder belangrijk is dat er al een twintigtal vrijwilligers klaar staat om te helpen met de verhuizing maar ook voor het geven van rondleidingen.

Brede insteek

Het museum beoogt te laten zien welke rol caritas vanuit diverse geloven een rol gespeeld heeft in vorming van de streek en dan met name op het gebied van scholing en gezondheidszorg. Zo zijn vele instituten zoals de Veltman Stichting ontstaan vanuit kerkelijke stromingen ontstaan. Om het museum een echt regionaal karakter te geven is de werkgroep nog steeds op zoek naar voorwerpen en of verhalen.