Daders overval Gees krijgen twaalf jaar cel

Gees - De rechtbank in Assen heeft twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de overval op Koert Elders in Gees veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Het gaat om de 28-jarige Abdelhak B. uit Amsterdam en de 27-jarige Anouar K. zonder vast adres. Zij hebben volgens de rechtbank het forse geweld gepleegd, waaraan Elders op de ochtend van 30 juni 2016 overleed.

Yero V. (22) uit Antwerpen deed wel mee met de overval, maar takelde Elders volgens de rechtbank niet toe. Hij was de man die met Elders’ vriendin naar de kluis ging om daar geld uit te halen. V. is veroordeeld tot zes jaar cel.

Strafvermindering

Tegen de drie waren straffen van vijftien en dertien jaar geëist. Het Openbaar Ministerie heeft vormfouten gemaakt, oordeelde de rechtbank. Daardoor kregen de daders strafvermindering. De straf tegen V. viel ook lager uit, omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat hij Elders heeft toegetakeld.

De overvallers gingen er met een onbekend bedrag en sieraden vandoor. De mannen wisten dat er een kluis met contant geld in huis was. Wie ze daarover heeft getipt, is nooit duidelijk geworden.

De vierde verdachte, die volgens het OM op de uitkijk heeft gestaan, is niet veroordeeld. Het OM had twaalf jaar geëist tegen Fidan J., maar de rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk in zijn zaak. Doordat de officier van justitie een valse verklaring van een getuige doelbewust in het dossier heeft gestopt, heeft zij de rechtbank misleid, oordeelde de rechtbank. De 25-jarige J. uit het Belgische Borgerhout zat daardoor vier maanden onterecht in voorarrest. Hij gaat nu vrijjuit.

J. heeft altijd ontkend dat hij wat met de zaak te maken had. Dat geldt ook voor B. en K. Van die laatste twee zijn DNA-sporen gevonden in Gees. Dat die er via anderen zijn terechtgekomen, zoals zij beweerden, vindt de rechtbank niet aannemelijk.

Gebogen hoofd

V. is de enige die heeft bekend. Hij heeft ook tijdens de rechtszaak zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. De Antwerpenaar heeft verklaard dat hem was verteld dat ze in Gees een woninginbraak zouden gaan plegen. Pas vlak voor ze in Gees waren, zou hij hebben gehoord dat er wel mensen binnen waren. Hij kon toen naar eigen zeggen niet meer terug. V. was ook de enige van de verdachten die bij de uitspraak aanwezig was. Met gebogen hoofd luisterde hij naar het vonnis. Hij is niet alleen veroordeeld voor de overval in Gees, maar ook voor een bedrijfsinbraak in Arhem, enkele dagen eerder. Ook die heeft hij bekend.

Schadevergoedingen

De rechtszaal was tijdens het vonnis gevuld met veel familie en andere nabestaanden van Elders. Zijn vriendin was er niet. Zij vertelde in haar slachtofferverklaring eerder al dat ze zwaar getraumatiseerd is en daardoor veel moeite had met de gang naar de rechtbank. Ze eiste bijna 1,2 miljoen euro schadevergoeding van de overvallers. De rechtbank wees 17.500 euro toe. Voor de rest van het bedrag moet de weduwe naar de burgerlijke rechter. De drie kinderen van Elders krijgen ruim 13.000 euro schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie wil nog niet reageren op het vonnis. 'We gaan het eerst uitgebreid bestuderen', aldus een woordvoerster. (ADP)