Fractievoorzitters ondertekenen raadsakkoord

Coevorden - De fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad ondertekenden zojuist in hotel-restaurant Talens het raadsakkoord. Dat gebeurde na een dag, waarop alle raadsleden en het college bezoeken aflegden aan stad en dorpen.

In het raadsakkoord staan de onderwerpen waarmee de voltallige raad aan de slag gaat. De thema's zijn duurzaamheid, zeggenschap, betrokkenheid en een bloeiend verenigingsleven.

Ferry Booy van BBC2014, sinds gisteravond fractievoorzitter, nam het voortouw voor de ondertekening. 'We gaan als raad aan het werk door zelf informatie op te halen bij de inwoners', aldus Booy. 'Er worden per onderwerp werkgroepen gevormd, waarbij duurzaamheid het eerste thema is. We kunnen daarbij netwerkgroepen of deskundigen uitnodigen. Na het verzamelen van alle bevindingen komt er een discussie in de raad, waarbij de raad bepaalt wat het raadsvoorstel gaat worden. Uiteraard gaat dat om de meerderheid van de raad, want we kunnen als partijen verschillend denken over zaken. Vervolgens formuleert het college een voorstel. Als dat voldoet aan hetgeen door de raad is besloten, is de zaak rond.' Booy vertelt verder, dat er veel ambtelijke ondersteuning komt, waarbij hij zich kan voorstellen dat de gebiedscoördinatoren daarbij worden betrokken.

Burgemeester Bert Bouwmeester sprak van een gedenkwaardig moment. 'Het is voor het eerst dat in Coevorden -en voor zover ik weet in Drenthe- dat er een raadsakkoord ligt.'

Nieuwe raadsleden

Door de coalitie van BBC2014, CDA en PvdA -met dezelfde wethouders als de voorgaande periode (Jan Zwiers, Jeroen Huizing, Joop Brink)- zijn er drie nieuwe raadsleden aangeschoven. Voor BBC2014 is dat Derk ten Berge uit Zweeloo, Eddy Heeling uit Sleen voor het CDA en Gilbert Mulder uit Aalden voor de PvdA.

De wethouders en deze drie raadsleden worden beëdigd in de raadsvergadering van aanstaande dinsdag.