Raad van State geeft groen licht voor aanleg zonneakker De Watering

Coevorden - Zonneakker De Watering kan beginnen met de aanleg van zonnepanelen op een 22 hectare grote akker aan het Dwarspad bij Coevorden. Dat volgt op de uitspraak van de Raad van State die woensdag is bekendgemaakt.

De rechtbank in Groningen haalde eerder nog de daarvoor verleende vergunning onderuit, omdat daarbij niet de juiste procedure was gevolgd. Volgens die procedure mag alleen een tijdelijke vergunning voor 10 jaar worden verleend, terwijl het plan is om de zonneakker veel langer te gebruiken. De gemeente had een andere procedure moeten volgen.

Volgens het gemeentebestuur van Coevorden heeft de rechtbank de regels niet goed begrepen. Daarom ging het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Raad van State. Die  geeft de gemeente gelijk. De uitleg van de regels door het gemeentebestuur klopt, aldus de Raad. Het oordeel van de Groningse rechtbank is teruggedraaid.

De Raad gaat hiermee ook voorbij aan de bezwaren van een naburige veehouder. Die vindt dat hij met zijn percelen ingeklemd raakt door de zonneakker aan weerskanten van zijn bedrijf. De Raad moest alleen oordelen over het hoger beroep dat door het gemeentebestuur was ingesteld.