Raadsleden blikken terug en vooruit na installatie

Coevorden - De 25 raadsleden van de gemeente Coevorden zijn vanavond geïnstalleerd. Zij legden de belofte of eed af. Daarna gaven de fractievoorzitters een terug- en vooruitblik.

Jan Zwiers van BBC2014 stelde, dat ‘niets doen geen optie is. We moeten de huidige aanpak tegen het licht houden.’

‘Niet meer doen’

Hij vond het jammer, dat in de verkiezingstijd de toon naar elkaar zo veranderde. Opeens stonden we tegenover elkaar. Laten we dat niet meer doen. Laten we elkaar met respect behandelen en elkaar iets gunnen. En laten we onszelf de komende jaar iets meer gelden dan alleen in de verkiezingstijd.’ Hij wenste alle raadsleden veel energie en plezier in de komende vier jaar.

Hoop op goede periode

Wat Margriet Fissering van de VVD betreft mag de verbinding naar de inwoners nog wat breder en intensiever. ‘Niet alleen in verkiezingstijd moeten we zichtbaar zijn. Wij hopen op een goede periode met discussie over feiten en niet gericht op de persoon.’ Zij is verheugd over het feit, dat de VVD de vier zetels heeft behouden.

Gertjan Zuur van het CDA sprak ook over verbinding en stelde, dat er volop mogelijkheden en kansen voor stad en dorpen zijn.

BBC meest geoogst

Volgens Joop Slomp heeft BBC2014 het meest geoogst van de afgelopen bestuursperiode. ‘De kiezer rekent het succes vooral toe aan uw partij. ‘De landelijke partijen hebben de huidige verkiezingsuitslag mede veroorzaakt’, aldus Slomp. ‘Het college moet doorgaan op deze weg. Er moet worden gezocht naar verbreding. Hij is blij, dat de PvdA overeind is gebleven met vier zetels ondanks de ‘niet populairste partij’ in den lande. ‘

Volop tegenaan

Irene Driehuis van het PAC hoopt op een mooie bestuursperiode. ‘Voor ons heeft de verkiezing niet gebracht wat wij hadden gehoopt. De oorzaak? BBC misschien? Onze inspanningen hebben niet geleid tot een positief resultaat. We gaan er weer volop tegenaan op een constructieve wijze en hopen ook op een leuke periode.’

Geroezemoes

Henk Bouwers (GB): ‘Ik hoop, dat we met elkaar veel mogen bereiken. VVD, CDA en PvdA hebben hun zetels behouden doordat de reststemmen van PAC, GB en D66 naar die partijen zijn gegaan. Zijn uitspraak veroorzaakte geroezemoes in de raadzaal.

Verkiezingsborden

Lars Hoedemaker van D66: ‘Ik had graag zes nieuwe raadsleden in een goede mix van mannen en vrouwen willen voorstellen. Helaas, u zult het met mij moeten doen.’ Verkiezingsborden met geplakte posters werken volgens hem niet. Partijen kunnen beter hun materiaal digitaal aanleveren voor de borden.

Coalitievorming

Afhankelijk van de toekomstige coalitie is het mogelijk, dat raadsleden doorstromen naar het wethouderschap. Daardoor komen raadszetels vrij.

Nieuwe raadsleden

BBC2014: Jan Zwiers, Thieno Nijenbanning, Ferry Booy, Henk Mulder, Ton Soppe, Jenny Streur, Erik Holties, Jan Hooge, Hans Kamps

VVD: Margriet Fissering-De Vries, Erik Bonkes, Bernette Sieben, André Oudeboon

CDA: Gertjan Zuur, Sandra Katerberg-Loman, Jeroen Huizing, Jaap Jan Geertsema

PvdA: Joop Slomp, Joop Brink, Nina Jasperse, Michel Blanken

PAC: Irene Driehuis, Jerry Stoker

D66: Lars Hoedemaker

Gemeentebelangen: Henk Bouwers