Voorlopige uitslagen verkiezingen: BBC wint fors

Coevorden - De voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend. De cijfers worden vrijdag definitief. Duidelijk is, dat BBC de grote winnaar is.

Het aantal stemmen per partij: BBC, 5447; VVD, 2459; CDA, 2333; PvdA, 2321; PAC, 1400; D66, 640; GB, 1102. Dat betekent, dat BBC 34,69 procent van de stemmen vergaarde, de VVD 15,66 en het CDA 14,86, de PvdA 14,78, gevolgd door PAC (8,92), D66 (4,08) en GB (7,02)..

Het opkomstpercentage was 56,03 procent, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat 53,9 procent.

De uitslagen per stembureau zijn hier te vinden.

Niet verwacht

Jan Zwiers van BBC zei in een eerste reactie: ‘Ik had dit niet verwacht. Het is echt een verrassing dat we nog verder konden stijgen. Natuurlijk waren we onervaren. Maar we hebben als college elkaar goed vastgehouden en we hebben samen een goed bestuursprogramma geschreven. De fractieleden hoefden daardoor niet veel moties in te dienen.’ De verbazing komt ook voort uit het gegeven, dat de meeste coalitiepartijen verliezen bij de verkiezingen. Dat is hier dus niet gebeurd.’

Mooie campagne

Joop Brink van de PvdA is er blij mee, dat de PvdA zich handhaaft. 'We hebben een mooie campagne gevoerd: Het aantal stemmen is zelfs iets gestegen.' Gertjan Zuur (CDA) en Margriet Fissering (VVD) reageerden op de eindstand, die min of meer gelijk is aan vier jaar geleden. 'We zullen zien wat de komende tijd gaat brengen.' PAC, D66 en GB zijn wat teleurgesteld over de resultaten.

Trouw gebleven

Margriet Fissering: 'We hebben 2,1 procent verloren. In het licht van de overwinning van BBC vind ik dat we het goed hebben gedaan. BBC heeft stemmen bij iedereen weggehaald. Bij ons waren de eerste drie op de lijst nieuwkomers. Toch zijn de kiezers ons trouw gebleven. Bovendien zaten wij de laatste vier jaar in de oppositie. CDA en PvdA zten in de coalitie en waren daardoor meer zichtbaar.'

De andere partijen feliciteerden de BBC met hun overwinning.

Frits en Marieke Meijerink zorgden vanavond voor de muziek, Erwin Kikkers deed de presentatie.

Voorkeurstemmen

Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend. Dan komt ook duidelijkheid over het aantal voorkeurstemmen per kandidaat.

Volgende week dinsdag is er een bijeenkomst om afscheid te nemen van de raadsleden, die niet terugkeren in de raad. Volgende week donderdag is er een zitting waarop de nieuwe raadsleden worden geïnstalleerd.