Forse eisen in zaak woningoverval Gees

Gees - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van 13 tot 15 jaar tegen de drie mannen die worden verdacht van de gewelddadige woningoverval in Gees. Hierbij kwam de 69-jarige Koert Elders om het leven. Hen wordt medeplegen van doodslag verweten.

Tegen de 25-jarige verdachte uit België eist het OM 12 jaar voor medeplegen diefstal met geweld met de dood tot gevolg.

Onderzoek

Het onderzoek dat direct na de overval op 30 juni 2016 werd opgestart, richtte zich aanvankelijk op een grote groep potentiële daders. De politie ging ervan uit dat de overval niet toevallig in de woning van het slachtoffer had plaatsgevonden. De daders veronderstelden de aanwezigheid van kluizen en huuropbrengsten. Het onderzoek is zeer grondig geweest.

DNA

Een DNA-hit op sporen in de woning in Gees leidt in september 2016 naar de 28-jarige verdachte uit Amsterdam. Later volgen de DNA-hits op de 22- en 27-jarige verdachte uit België. Het onderzoek wordt voortgezet. De 25-jarige verdachte uit België komt in beeld uit het onderzoek naar telecomgegevens en hij wordt aangehouden. De 30-jarige verdachte uit Den Haag wordt in april 2017 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Het OM moet nog over zijn zaak beslissen.

Overval

Het OM gaat er, op basis van de DNA-sporen in de woning, van uit dat ten tijde van de overval tenminste drie verdachten in de woning zijn geweest. Maar houdt er rekening mee dat nog twee personen, waaronder de 25-jarige man uit België, zijn afgereisd naar Gees en rondom de plaats delict aanwezig waren. De 22-jarige verdachte bekend in de woning te zijn geweest, maar ontkent zelf geweld te hebben gepleegd.

Strafmotivering

De 69-jarige bewoner van de woning in Gees is overleden ten gevolge van de brute roofoverval, waarbij hij is vastgebonden, geslagen, bedreigd en achtergelaten zonder hulp voor hem in te roepen. Ook zijn partner die in de woning aanwezig was, is bedreigd, geslagen en vastgebonden. Het OM gaat ervan uit dat de overval was gepland en grondig voorbereid en dat de overvallers waren gericht op louter eigen financieel gewin. Door de doodslaghebben de verdachten onherstelbaar leed berokkend aan de naasten van het slachtoffer. De verdachten geven er blijk van geen verantwoordelijkheid te nemen voor deze forse en gewelddadige overval. Zij zwijgen dan wel ontkennen, sterker nog: komen met alternatieve scenario’s die volstrekt ongeloofwaardig zijn. Dit feit heeft de rechtsorde ernstig geschokt en draagt bij aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Twee verdachten zijn eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen voor een woningoverval en diefstal met geweld.

Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn volgens het OM in deze zaak op zijn plaats.

Morgen is de laatste dag van het proces. De datum van uitspraak zal na het sluiten van het onderzoek ter terechtzitting bekend worden gemaakt.