‘Elders heeft zich flink verzet tijdens overval’

Assen / Gees – Koert Elders was niet van plan mee te werken met de mannen die hem op 30 juni 2016 overvielen. 'Hij heeft zich flink verzet. Dat blijkt uit het onderzoek van zijn handen en nagels', vertelde een van de rechters woensdag, op de tweede dag van het proces over de fatale overval in Gees.

Dinsdag bleek ook al dat de 69-jarige Elders had gevochten met de overvallers. Zijn vriendin zag het gebeuren toen zij die vroege ochtend zijn slaapkamer binnenkwam.

Onder zijn nagels werd DNA gevonden van verdachte Anouar K. (27) uit België. Woensdag was het de beurt aan twee deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om vragen te beantwoorden over het DNA-onderzoek in de zaak.

Tekening

Tijdens de zitting werd een op een tv-scherm tekening getoond van het lichaam van de overleden Elders, zoals dat op de overloop van de woning lag toen de politie er kwam. Zijn enkels waren vastgebonden met een kluwen van snoeren, tape en kleding. De kinderen van Elders reageerden erg emotioneel toen de tekening in beeld kwam.

DNA-match

In september na de overval was er een match van sporen op de tape met de DNA-datebank. Het bleek van Abdelhak B. (28) uit Amsterdam te zijn. De de in totaal drie meter tape waarmee Elders was vastgebonden zat op meerdere plekken DNA-materiaal. Zijn DNA zat al in de databank omdat de man al vaker is veroordeeld.

In oktober 2016 werd B. opgepakt. Hij zegt dat hij in opdracht van andere verdachten twee rollen tape heeft gehaald in Den Haag en die aan ze heeft gegeven op een carpoolplaats in Zwolle, een aantal uren voor de overval in Gees. Hij moest op de parkeerplaats naar eigen zeggen meerdere stukken tape afscheuren die de andere mannen meenamen. Zo verklaart B. dat zijn DNA in Gees is gekomen zonder dat hij er zelf zou zijn geweest.

Ook werden DNA-sporen van Yero V. uit Antwerpen gevonden op onder meer een snoer, de tape en een broek van Elders. Hij heeft bekend dat hij een van de overvallers was. Zijn sporen leverden een match op met de Belgische DNA-databank. De man is ook eerder veroordeeld in België. 

Huidziekte

Anouar K. verklaart dat zijn DNA in Gees is gevonden, omdat een van de overvallers zijn kleding had geleend. Omdat hij de huidziekte psoriasis heeft, laat hij volgens zijn advocaat meer DNA-materiaal achter dan de meeste mensen.

K.’s DNA zat ook al in de landelijke DNA-databank, omdat hij eerder betrokken is geweest bij een inbraak in Den Haag. Toch leverden zijn sporen die in Gees werden gevonden in eerste instantie geen match op. Toen een deskundige het nog een keer handmatig ging vergelijken ontdekte ze dat het wél van K. was. Ze legde woensdagmiddag uit dat het de eerste keer was misgegaan door ‘een technische onvolkomenheid’.

Vervolg rechtszaak

Donderdag gaat de zaak verder. Dan worden de schadeclaims van de nabestaanden behandeld. Dinsdag bleek dat dat de vriendin van Elders, die zelf ook slachtoffer van de overval werd, ruim één miljoen eist. Donderdag komt de officier van jusititie ook met de strafeisen. (ADP)