‘Ik ben meegegaan en dat neem ik mezelf kwalijk’

Gees - Tijdens de eerste dag van het proces tegen de verdachten van de overval op Koert Elders en zijn vriendin in Gees, bleek hoe gewelddadig de overvallers te werk zijn gegaan.

“De man lag op de overloop. Het was horror om dat te zien. Ik zag allemaal snoeren en overal lag bloed.” Dat verklaarde verdachte Y.V. (22) uit Antwerpen over de situatie tijdens de overval, waarbij Elders zich verzette en met twee daders in gevecht raakte. Ze bonden hem uiteindelijk vast met kledingstukken, snoeren en tape om zijn enkels en hals.

V. is de enige die bekend heeft dat hij een van de drie daders is. Van hem is ook DNA gevonden in de woning aan de Dorpsstraat in Gees. 

Naar binnen via het balkon

Via het balkon aan de voorkant van het huis van Elders kwamen de drie overvallers volgens V. op 30 juni 2016 rond vijf uur ’s ochtends binnen. De balkondeuren hadden opengestaan. Eenmaal binnen kreeg hij van de anderen de opdracht op zoek te gaan naar ‘de vrouw’ die in huis zou zijn. 

“Twintig minuten voor we naar binnen gingen, werd er gezegd dat er mogelijk mensen thuis waren. Ik ben toch meegegaan en dat neem ik mezelf kwalijk”, verklaarde V. bij de rechter-commissaris. Vorige week legde hij daar zijn bekentenis af.  

Vuurwapen

Hij was de man die met Elders’ vriendin mee liep naar de kluizen en geld eiste, terwijl de anderen met Elders vochten in diens slaapkamer. Een vuurwapen had hij niet, vertelde hij de rechters. Volgens Elders’ vriendin werd ze wel met een wapen bedreigd. De man nam volgens haar meerdere enveloppen met geld en ook goud en juwelen mee.

De politie vond haar even na half zes die ochtend volledig overstuur in de woning. Ze verklaarde hoe ze had gezien dat twee mannen met haar vriend Koert aan het vechten waren, toen zij die ochtend zijn slaapkamer binnenkwam. Hij was gewond en had een snoer om zijn nek. 

Voordat de daders vluchtten, werd zij zelf vastgebonden in de badkamer. Nadat ze zichzelf had bevrijd, belde ze 112 en zocht een schaar om de snoeren waarmee haar vriend was vastgebonden los te maken. Hij lag zwaargewond op de overloop. Toen ze met een schaar bij hem kwam, was hij niet meer bij kennis. Ze verklaarde dat ze hem nog probeerde te reanimeren. “En toen was Koert er niet meer.” 

Ondergedoken

De andere twee mannen van wie DNA is gevonden in het huis, A.B. (28) uit Amsterdam en A.K. (27) zonder vast adres, ontkennen dat ze er zijn geweest. K. bekende wel dat hij in Nederland was. Hij zat naar eigen zeggen ondergedoken om een celstraf in België te ontlopen.

B. leverde naar eigen zeggen alleen gereedschap, tape en handschoenen op verzoek van medeverdachte F.J. (25) uit het Belgische Borgerhout. 

Van F. is geen DNA gevonden in Gees. Wel vermoedt het Openbaar Ministerie dat hij erbij betrokken was, omdat hij veelvuldig telefonisch contact met de medeverdachten had rond de overval. Ook blijkt uit zijn telefoongegevens dat hij die nacht in Hoogeveen is geweest.

De mannen kennen elkaar uit het criminele circuit. V. had kort voor de overval in Gees de enkelband doorgeknipt die hij droeg vanwege een veroordeling in Belgie. De Antwerpenaar wordt ook verdacht van een bedrijfsinbraak vier dagen voor de overval. Die heeft hij bekend. (ADP)