Show van Nederlandstalige muziek is een feestje

Coevorden – Een medley van ‘foute muziek’ besloot gisteravond de reis door de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek van Eddy Zoëy en band in Theater Hofpoort.

Het werd een feestje in het theater met allerlei mooie Nederlandstalige muziek en opvallende nummers onder het motto ‘Van Boudewijn de Groot tot Lil Kleine’. Het was een interactieve show met de teksten en muziek van Eddy Zoëy, Jelte de Vries, Jaimie van Hek en Victor Dirks.

De muzikale reis begon met ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn uit de jaren zestig – het nummer dat nu al bijna zestig jaar bestaat en bij nagenoeg iedereen bekend is. Zoëy legde uit waarom Nederlandstalige popmuziek zo belangrijk is. ‘Veel mensen luisteren niet naar de Engelse tekst en vaak beseffen zij vaak later de inhoud van het lied. De teksten van de Nederlandstalige muziek komen meteen binnen.’

Tussen de bedrijven door waren interviews te horen en te zien van Bennie Jolink, Frits Spits, Ruben van der Meer en Nielson.

Voor de jaren zeventig was gekozen voor ‘Meneer de President’ van Boudewijn de Groot, gevolgd door ‘Een beetje verliefd’ van André Hazes (1981). De band zong en speelde daarna een medley van nummers van bands als De Dijk, Frank Boeijen, Bloem en Het Goede Doel. Er volgde een mooie, korte vertolking van ‘Daar gaat ze’ van Clouseau en ook Guus Meeuwis, De Raggende Manne, Marco Borsato, Gabbertje en Brainpower passeerden de revue. Als vertegenwoordigers van hun generatie was De Jeugd van Tegenwoordig in de show verwerkt met het nummer Watskeburt en tot slot ‘Drank en Drugs’ van Lil’Kleine.

De toegift bestond uit het nummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Om de show feestelijk af te sluiten was er de foute medley met nummers als ‘Er staat een paard in de gang’, ‘Het kleine café aan de haven’ en Mexico. Het publiek vond het prachtig en zong en klapte uitbundig mee.

Plaquette

In 2008 waren Eddy Zoëy en zijn ploeg te gast in de gemeente Coevorden in het kader van het BNN-programma ‘Nu we er toch zijn’. Geconcludeerd werd, dat Coevorden zeer gastvrij is en dat werd bekrachtigd met het plaatsen van een plaquette bij het gemeentehuis, toen nog aan de Aleida Kramersingel. Tijdens het verblijf logeerden Zoëy en zijn ploeg bij de burgemeester in Erm. De plaquette is een tijd geleden ontvreemd. BNN stuurde een nieuwe inclusief schroeven. De technici van Theater Hofpoort troffen het bordje ongeveer een jaar geleden aan in een opslagruimte van het nieuwe gemeentehuis. De plaquette is toen ogenblikkelij weer opgehangen, zo toonde Eddy Zoëy.