'Officier van justitie hoeft zich niet te verantwoorden in zaak Gees'

Gees - De officier van justitie die het onderzoek naar de fatale overval op Koert Elders uit Gees het eerste jaar heeft geleid, wordt niet bij de rechter-commissaris gehoord. Dat bepaalde de rechtbank in Assen donderdag.

De advocaten van de vier verdachten uit België en Amsterdam hadden de rechtbank verzocht de oud-zaaksofficier Agnes de Vries door de onderzoeksrechter te laten verhoren over de gang van zaken rond een getuigenverhoor in de zaak eerder dit jaar.

Valse verklaring?

Volgens de advocaten van de vier verdachten heeft De Vries, die tot begin deze zomer het onderzoek leidde en daarna naar het gerechtshof in Leeuwarden vertrok, bewust informatie aan het onderzoeksdossier toegevoegd die niet klopt. Dat zou blijken uit de verhoren van twee rechercheurs en hun teamchef, die inmiddels ook op hun verzoek als getuige zijn gehoord bij de onderzoeksrechter.

De vriendin van een 27-jarige Belgische verdachte heeft begin dit jaar bij de politie als getuige een verklaring afgelegd, waarin ze aantoonbaar heeft gelogen, zegt advocaat Michiel Balemans, die een 28-jarige verdachte uit Amsterdam bijstaat. De verklaring is belastend voor alle verdachten. De officier gebruikte de verklaring in mei ook om de rechtbank ervan te overtuigen dat de verdachten langer vast moesten blijven zitten.

De politie was niet van plan de verklaring van de vrouw in het dossier te stoppen, maar dit moest van toenmalig officier De Vries, concluderen de advocaten uit de verklaringen van de rechercheurs. Zij wilden van haar weten waarom ze die beslissing heeft genomen.

Geen verantwoording nodig

De rechtbank stelt dat de officier zich niet hoeft te verantwoorden voor de beslissingen die ze in het belang van het onderzoek heeft genomen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Ook vindt de rechtbank dat uit het dossier duidelijk genoeg blijkt hoe het verhoor en alles eromheen is verlopen. De Vries hoeft daarom niet te worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Over de verklaring van de vriendin van de Belg zelf – of hij vals is of niet – laat de rechtbank zich niet uit. Verder bepaalde ze dat de jongste verdachte, een 22-jarige man uit Antwerpen, vast blijft zitten. Vorige week besliste ze dat al over een de 27-jarige Belg en de 28-jarige Amsterdammer dat ze vast blijven zitten tot aan de rechtszaak, die in maart volgend jaar plaatsvindt.

Drie verdachten blijven vast

Van die drie verdachten zijn DNA-sporen in het huis en op het lichaam van Koert Elders gevonden. Alleen de vierde verdachte, een 25-jarige man uit Antwerpen, is al een paar maanden vrij. Van hem is geen DNA is Gees gevonden.

Elders overleed op de ochtend van 30 juni vorig jaar vlak na de gewelddadige overval, waarbij de daders er met een nog altijd onbekend geldbedrag vandoor gingen. (ADP)