'Slachtoffers Chroom 6-verf affaire loopt in de honderden'

Coevorden - Volgens advocaat Rob Bedaux zijn er mogelijk meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende Chroom 6.

Bedaux vertegenwoordigd circa honderd ex-medewerkers van defensie. De advocaat baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen.

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. De advocaat heeft van alle 84 overledenen de gegevens.

Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat Chroom 6 bevatte. Een twintigtal oud-medewerkers van het voormalig NAVO-depot in Coevorden hebben zich in juni 2015 gemeld met gezondheidsklachten naar aanleiding van blootstelling aan de chroom-6-verf. Dinsdag zal Bedaux de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.