Verdachten dodelijke overval Gees blijven in de cel

Gees - Twee mannen die worden verdacht van het plegen van de overval waarbij Koert Elders uit Gees vorig jaar om het leven kwam, blijven vastzitten.

De rechtbank in Assen besliste dinsdag dat de mannen van 28 jaar uit Amsterdam en 27 jaar uit België vast blijven zitten tot en met begin maart: dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft de zaak gepland op 6, 7 en 9 maart. In totaal staan dan vier verdachten terecht. Dat zijn behalve de mannen van 28 en 27 jaar ook twee mannen van 22 en 25 uit Antwerpen. De 25-jarige verdachte werd eerder dit jaar door de rechtbank vrijgelaten.

Advocaat te laat

Dinsdag was de zesde pro-formazitting in de zaak, waarvan het onderzoek anderhalf jaar na de overval nog niet is afgerond. De advocaat van de jongste verdachte kwam bijna twee uur te laat aan in Assen, vanwege het slechte weer, zei ze. De advocaat, die uit Den Haag moest komen, wil nog wensen voor verder onderzoek indienen bij de rechtbank. Omdat daarvoor dinsdag geen tijd meer was, verschijnen de 22-jarige man en zijn Haagse raadsvrouw maandag opnieuw voor de rechtbank in Assen. Dan wordt ook bekend of hij vast blijft zitten.

Verhoren officier van justitie?

De advocaten van de andere drie verdachten willen dat de officier van justitie die het onderzoek naar de fatale overval tot de zomer dit jaar heeft geleid door de rechter-commissaris wordt gehoord. De voormalige officier, Agnes de Vries, zou bewust onjuiste informatie aan het dossier hebben toegevoegd. De Vries heeft inmiddels een andere baan bij het Openbaar Ministerie.

De nieuwe officier, Martijn Kappeyne van de Coppello, zei tijdens de zitting dat hij het niet nodig vindt dat De Vries wordt gehoord. 'Zij hoeft zich niet te verantwoorden over haar beslissingen.' Kappeyne van de Coppello hekelde de argwaan van de drie advocaten jegens het Openbaar Ministerie. Volgens hem is het OM heel open over wat er in het onderzoek is gebeurd.

Nog meer getuigen

De advocaten vinden dat de voormalige officier haar boekje te buiten is gegaan en dat het OM bovendien veel te traag is met het onderzoek. Dinsdag en de komende weken worden nog meer getuigen gehoord in de zaak. Mogelijk willen de advocaten daarna nog meer onderzoek laten doen, kondigde Michael Balemans van de Amsterdamse verdachte aan. 'Ik verwacht dat de zittingsdata in maart weer komen te vervallen', aldus Balemans.

De rechtbank neemt volgende week donderdag een beslissing over de nieuwe verzoeken van de verdediging, zoals het horen van de voormalige aanklaagster.

Bungalowgeld

De vier verdachten hebben tot nog toe gezwegen of gezegd dat ze nooit in Gees zijn geweest. De overval werd 30 juni vorig jaar gepleegd. De drie daders eisten het ‘bungalowgeld’. De 69-jarige Elders verhuurde bungalows aan met name Poolse werknemers. Elders werd ernstig mishandeld en vastgebonden. Hij overleed vlak na de overval. Zijn vriendin werd gedwongen de het geld af te geven. Hoeveel er is buitgemaakt, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

De vier verdachten zijn vorig najaar aangehouden, nadat van drie van hen DNA-sporen waren gevonden in het huis en op het lichaam van Elders. (ADP)